Goed nieuws: #Ruslandhysterie is nergens op gebaseerd

Foto 123rf

Zoals iedere hysterie of angstaanval gebaseerd is op een irrationele angst, geldt dit ook voor de oplaaiende #Ruslandhysterie in ons parlement. Tijdens de Eerste Koude Oorlog waren Nederlandse politici de weg kwijt, ook nu zijn ze van het pad af. DLM Plus geeft een opsomming waarom Rusland geen gevaar is.

Financieel

Laten we beginnen met de financiën van de NAVO te vergelijken met die van Rusland volgens het SIPRI.

Rusland wordt gezien als een bedreiging van de NAVO. Als je naar de totale defensie-uitgaven kijkt (dus voordat ieder lid zijn 2% daadwerkelijk haalt) dan gaven alle NAVO-landen in 2016 al samen 13 keer zoveel uit als de ‘gevreesde’ Russen.

2016 Defensie-uitgaven in miljarden US Dollars
NAVO (Europa) 242
VS 664
Canada 15
NAVO totaal 921
Rusland 69

(Lees verder)

Troepensterkte

Kernkoppen

2016 Kernkoppen
vgl SIPRI
VS 7.000
Frankrijk 300
Verenigd Koninkrijk 215
Rusland 7.290

Gelukkig laat Poetin zich niet verleiden

Terwijl de NAVO haar troepenmacht versterkt aan de grenzen met Rusland. In Polen en Roemenië raketschilden worden opgesteld richting Moskou. De Russen bij de burgeroorlog in Oost-Oekraïne dreigen te worden betrokken en Engeland een fregat naar de Zwarte Zee stuurt om Poetin uit te dagen blijft hij desondanks rustig en beheerst.

De VS lijkt niet alleen aan te sturen op een oorlog met Rusland, maar ook met Noord-Korea. Het is een wonder dat met name de Russische president zich niet in een derde wereldoorlog laat meeslepen. Ondertussen wordt de spanning iedere maand opgevoerd en ontstaat een nieuwe wapenwedloop.

Volgens het SIPRI stegen de wereldwijde militaire uitgaven tot 1.696 miljard dollar in 2016. De belangrijkste wapenkopers in 2016 zijn de VS met $611 miljard, China $215 miljard, Rusland $69,2 miljard, Saoedi Arabië $63,7 en India $55,9 miljard. Ook in Europa stegen de militaire uitgaven, volgens SIPRI gaf Rusland 27% uit van de totale uitgaven van Europa. Desondanks voelt Europa zich bedreigd.

De NAVO heeft besloten haar militaire aanwezigheid uit te breiden aan de Russische grens vanwege de politieke crisis in Oekraïne en de zogenaamde Russische inmenging daar. De NAVO-leden Polen en de Baltische staten hebben hier om gevraagd omdat ze bang zijn dat Rusland hen zou kunnen aanvallen na de gebeurtenissen in Oekraïne.

NAVO-oefeningen vinden onder meer plaats in Roemenië van 24 april tot en met 4 mei. Hieraan doen 600 soldaten mee uit 7 landen: Roemenië, Azerbeidzjan, Bulgarije, Canada, Montenegro, Oekraïne en de VS. Ook in Estland wordt getraind door de VS met F35 gevechtsvliegtuigen, die later naar Roemenië zullen gaan.

De Dailymail schreeuwt met een krantenkop Poetin toe:”So how do you like it, Vlad?” en vertelt dat de Engelse Marine een oorlogsschip naar de Zwarte Zee heeft gestuurd ‘als boodschap aan de agressieve Russische president Poetin’ en om een Russisch oorlogsschip te escorteren dat via het Kanaal naar de Zwarte Zee voer. Alleen de toon zegt al genoeg. De oorlogstrommels roffelen in het Verenigd Koninkrijk ook.

De VS heeft een raketverdedigingssysteem geïnstalleerd Roemenië in 2016 meldt de BBC. Dit zal onderdeel uit gaan maken van een groter Europees verdedigingsschild. Rusland ziet dit niet als een vorm van verdediging, maar als een rechtstreekse bedreiging.

Volgens RT verwacht Polen aan het einde van dit jaar voor 7,6 miljard dollar aan Patriot raketsystemen te kopen. Volgens de Amerikaanse wapenfabrikant kan dit systeem tactische ballistische raketten, kruisraketten, drones en geavanceerde luchtmacht toestellen tegenhouden.

Ondertussen stelt Rusland, volgens de Russische ambassadeur bij de NAVO Grushko, alles in het werk om voor zijn veiligheid te waken tegen de uitbreiding van de NAVO naar de grenzen met Rusland. Volgens hem is er een koerswijziging van de NAVO. Sinds 1997 gold er een afspraak tussen de NAVO en Rusland die nieuwe NAVO leden tegenhield om aan troepenopbouw te doen. Deze afspraak is blijkbaar nu vervallen. Tijdens de NAVO-top in Warschau werd besloten om multinationale bataljons te sturen naar Letland, Litouwen, Estland en Polen op verzoek van deze landen.

http://delangemars.nl/2017/07/07/poetin-interviews-andere-verhaal-navo-en-syrie-2/

Rob Vellekoop, 17 november 2017