Zo worden volksopstanden als #GiletsJaunes onderdrukt

Vive la Liberté! Vive la France! Et vive la Révolution!

Het zijn eeuwenoude kunstjes die de machthebbers keer op keer succesvol toepassen bij het onderdrukken van volksopstanden. Ook Macron maakt van deze tactieken gebruik. Het is jammer dat de bevolking al eeuwen in dezelfde vallen blijft trappen.

Toch gloort er iedere keer hoop. Zo ook deze keer, dat de bevolking via de GiletsJaunes erin slaagt een bestuur te formeren dat betrouwbaar is en werkt in het belang van de bevolking in plaats van voor eigen belang of voor de rijken zoals Macron (en Rutte) volgens zijn talloze critici.

Een aantal machtsspelletjes.

Geweld

Laat de (gecontroleerde) pers de vreedzame protesten als ‘gewelddadige rellen’ bestempelen. Kijk naar de berichtgeving van NOS en Nieuwsuur. In Frankrijk gebeurt hetzelfde, vandaar dat de GilesJaunes zo’n afkeer van de pers hebben.
Dit terwijl het geweld in eerste instantie afkomstig is van de politie die met rubberkogels, granaten, traangas, er is zelfs een politie handlanger van Macron met een hamer gesignaleerd, zo hard mogelijk toeslaat. Zelfs pantserwagens zijn ingezet op 8 december in Parijs. Lees ook dit artikel.

Provocatie

Ook provocatie is een veelgebruikt middel. Veelvuldig treden politie-agenten in burger op en slaan erop los. Of in koelen bloede worden betogers neergeschoten, in het zicht van de rest.

Verdeel- en heers

Dit is in Frankrijk nog niet gelukt. Wel wordt regelmatig geprobeerd de volksopstand als een actie van extreem-rechts te brandmerken, maar dat wordt door de Fransen niet geloofd. In Nederland is door een succesvolle actie van de PVV in Almere, die vorige week tijdens de raadsvergadering gele hesjes aantrokken, de gelehesjes-actie in ons land PVV-besmet. Dit weerhoudt velen ervan eraan deel te nemen. Kortom de combi Rutte-Wilders beheerst dit principe tot in de finesses. De actie van de PVV zorgt er in ieder geval voor dat de Gele hesjes in Nederland tot op het bot verdeeld zijn.

False Flags

Op precies dezelfde manier als de NAVO, CIA en andere inlichtingendiensten de linkse beweging infiltreerden in de jaren 60 tot 80 van de vorige eeuw. Met ‘false flag’ terreur aanslagen krijgen de rechtse groeperingen tegenwoordig de schuld. De aanslag in Strasbourg is er een treffend voorbeeld van. Qua timing precies op het juiste moment en het creëert weer extra angst onder de bevolking tijdens de kerstdagen. Op deze manier wordt de bevolking aangemoedigd om aan de overheid nog meer veiligheidsmaatregelen te vragen, waardoor weer meer onderdrukking door vrijheidbeperkende maatregelen kan plaatsvinden. De macht van de overheid neemt dus toe en die van de burger af, terwijl deze daar zelf om vraagt.

Desinformatie

Denk aan de pogingen van de Franse regering om de schuld van de onlusten door de GiletsJaunes in de schoenen van de Russen te schuiven. Hierdoor snijdt het mes aan twee kanten. Aan de ene kant zet dit de relatie met de Russen nog meer onder druk (een proces wat al enkele jaren aan de gang is en wat bedoeld is om uiteindelijk met Rusland in oorlog te komen) en aan de andere kant zaait het onrust en twijfel. Een angstige bevolking vertrouwt in zo’n geval eerder op wat de eigen overheid beweert dan het verhaal van een vreemde mogendheid, als Rusland.

Controle

Reken maar dat alles uit de kast wordt gehaald om de GiletsJaunes beweging tot zwijgen te brengen, dat wil zeggen onder controle te krijgen. De beweging legt iedere dag dat het langer overeind blijft het geweld en de machtswellust bloot van de machthebbers. En niet te vergeten hun ondemocratisch, dictatoriaal karakter. Daarnaast toont het aan dat de zittende politieke partijen niet werken voor het belang van de bevolking, anders zouden ze zelf dergelijke opstanden hebben georganiseerd.

Gecontroleerde oppositie

Opstandige mensen die het overheidsbeleid beu zijn een uitlaatklep bieden, maar hun actie wel aansturen zodat de werkelijke macht niet in gevaar wordt gebracht. Op deze manier wordt het politieke spel al eeuwen gespeeld. Steeds wanneer politieke partijen hun vingers achter het verzet krijgen, gaan zij er met de macht vandoor. Ze grijpen de controle van een ongeleide volkswoede en manoeuvreren zich in de spotlights waarna zij de macht gewoon overnemen. Het volk dat de opstand begon blijft daarna steeds met een katergevoel achter, omdat wat ze werkelijk wilden weer niet lukt. De politieke partijen die met het been er vandoor gaan, komen uit hetzelfde circus waarin de oorspronkelijke machthebbers ook acteren. Daarom verandert er steeds zo weinig. Immers alleen politieke partijen worden toegelaten om met het spel mee te doen. Zij die dit weigeren komen nooit in het parlement. Hoe democratisch deze ogenschijnlijk ook zijn.

1789 – 1968 – 2018?

De Franse Revolutie van 1789 geldt als een van de belangrijkste historische gebeurtenissen uit de wereldgeschiedenis. Dit leidde tot een breuk met autocratische regimes en de standensamenleving, maar inspireerde allerlei negentiende eeuwse emancipatiebewegingen (zoals het socialisme en feminisme) in de denkbeelden van ‘vrijheid, gelijkheid en broederschap’.

In 1968 brak na een studentenopstand een algemene staking uit over heel Frankrijk. Ook in andere landen waren er grootschalige protesten. De manifestaties gaan niet uit van een bepaalde bevolkingsgroep, maar overstijgen etniciteit, cultuur, klasse en leeftijd.

 

Rob Vellekoop, 14 december 2018

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.