Dag van de Afrekening met kabinet Rutte op 20 maart #PS2019 ?

Foto R. Vellekoop

Iedere stemgerechtigde Nederlander die woensdag zijn gram wil halen kan tijdens de Provinciale Staten verkiezingen zijn slag slaan. Normaal gesproken is de opkomst bij deze verkiezingen nog geen 50%, maar de thuisblijvers kunnen geïnspireerd door de leugens, verdraaiingen en asociale maatregelen van Rutte c.s. zorgen voor een recordopkomst die meteen het einde van deze gewraakte regeringsploeg betekent. Daarvoor is het wel nodig in ieder geval te stemmen op partijen die zich niet door Ruttes praatjes laten inpakken.

Huidige situatie in de Eerste Kamer

De leden van de Eerste Kamer, die door de leden van de Provinciale Staten verkozen worden, komen in principe slechts één dag in de week bij elkaar om de wetsontwerpen die door de Tweede Kamer zijn aangenomen, te bespreken en erover te stemmen. Ze letten daarbij vooral op de deugdelijkheid van de wet en de samenhang met andere wetten. Alle wetten van Rutte kunnen zij dus in principe tegenhouden.

Tactiek

Zoals je kunt zien heeft de regeringscoalitie op dit moment 38 van de 75 beschikbare kamerzetels. Deze nipte meerderheid zijn ze gemakkelijk kwijt. In de peilingen wordt verwacht dat VVD zetels zal verliezen aan PVV en met name Forum voor Democratie. Dat betekent dat zij in theorie al hun meerderheid hebben verloren. Aangezien beide partijen uit de liberale hoek komen is het helemaal niet zeker dat deze partijen niet met Rutte zullen meestemmen wanneer hij hen om steun zal vragen in ruil voor wat toezeggingen. Datzelfde geldt voor SGP en GroenLinks die in het verleden al met de regeringspartijen hebben meegestemd. Met name naar GroenLinks heeft Rutte al een voorzetje gegeven door met zijn klimaatakkoord meer naar de groene linkse hoek op te schuiven. Ook 50Plus is geen gelopen race als tegenstander van Rutte, want ook deze partij komt uit de liberale VVD hoek en zal zo maar met de regeringscoalitie kunnen meestemmen.

Stemmen op lokale partijen is een heel groot risico. We weten namelijk niet of zij zijn opgewassen tegen het charme offensief van Rutte wanneer hij moet lobbyen voor steun vanwege zijn minderheid in de Eerste Kamer.

Blijven over PvdA, Partij van de Dieren en SP. De Partij van de Arbeid is in 2014 natuurlijk volledig uit de sociale hoek gevlogen door de invoering onder hun leiding van de Participatiewet. De meest asociale wet van na de Tweede Wereldoorlog. Ik vrees dat deze partij niet meer te vertrouwen is.

De twee partijen die de minste sympathie voor de ploeg van Rutte hebben zijn de socialisten van de SP en de PvdD. Een stem op een van deze tegenstanders van Rutte zou de nekslag voor de regering kunnen betekenen. Toch blijft Rutte optimistisch en dat is niet zonder reden. Hij is gewend met deze nipte meerderheid te regeren en te lobbyen bij niet regeringspartijen voor steun. Hij gaat daarom met vertrouwen de komende periode tegemoet. Zelfs al zou de VVD kelderen van 13 naar 6 zetels, dan geeft hij zichzelf nog  altijd een kans om een van de andere partijen zoals GroenLinks mee te krijgen. Al met al ziet de situatie voor de kiezer die Rutte wil straffen er niet rooskleurig uit. Toch bestaat er een kans het kabinet naar huis te sturen. Als het verlies van Rutte III groot genoeg is zou doorregeren niet vanzelfsprekend zijn. Dan heeft het volk massaal hun steun opgezegd en zou de coalitie wel erg arrogant moeten zijn om aan te blijven. (in Den Haag is echter alles mogelijk)

Democratie

De kiezer heeft bij iedere verkiezing, zowel die van de Tweede Kamer als van de Provinciale Staten, de gelegenheid zijn oordeel te vellen over het regeringsbeleid. Althans dat is de situatie op papier. In de praktijk zien we dat de kiezer met die gelegenheid nog steeds weinig invloed heeft. De coalitie die ontstaat na de verkiezingen hangt vaak van compromissen aan elkaar en zal dingen kunnen doen die volledig indruisen tegen de wil van de meerderheid van het volk.

De pogingen van Rutte om de dividendbelasting af te schaffen bijvoorbeeld waren een privé akkefietje van Rutte die in geen enkel partijprogramma stonden en waarvan geen enkele kiezer op de hoogte was voordat hij op de VVD stemde. Trouwens de kiezers van het CDA en CU konden zich vinden in de partijprogramma#s van hun partijen, nen nu worden die van de VVD toch weer deels uitgevoerd.

Dus waar blijft dan de zogenaamde democratie, als een regeringscoalitie maatregelen neemt waar de meerderheid van het volk het helemaal niet mee eens is? Op dit moment nergens. Het zou al een enorme verbetering zijn, een stap in de goede richting als, zoals de Gilets Jaunes in Frankrijk eisen, een bindend referendum gehouden wordt op initiatief van het volk. Dan kan het volk ieder moment ingrijpen op onderwerpen die zij belangrijk vinden. Vanaf dat moment komt de macht van het volk wel naar voren. Helaas zijn we nog ver van deze situatie verwijderd sinds Ollongren namens D66 het raadgevende referendum in de prullenbak heeft gegooid.

 

Rob Vellekoop, 19 maart 2019

3 Comments

  1. Of het volk doorziet wat voor consequenties die aanslagen op de verkiezingsuitslag heeft benieuwt mij?

  2. U heeft inmiddels de uitslag. Wat moet je hiermee? Ik zou het niet weten. Daarom heb ik maar niet gestemd. Zolang de bevolking niet eensgezind is,heeft het ook geen nut om te stemmen.Klinkt gek,maar is wel de waarheid. Eendracht maakt macht. Of zou het komen omdat we teveel partijen hebben?
    Wij Nederlanders zijn zo eensgezind, dat we daarom zoveel keus hebben?
    Laat me niet lachen.

  3. DAT DIT KABINET ZEER DIEP DOOR HET STOF ZAL MOETEN GAAN OM TE OVERLEVEN?

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.