Sinds afgelopen donderdag is Ecuador het toneel van massale betogingen tegen het bezuinigingsbeleid van president Lenin Moreno. De regering zet het leger in. Duizenden zijn naar de hoofdstad getrokken. Hij heeft net de benzineprijzen verdubbeld als onderdeel van het beleid.
Nationwide mass protests, more than 500 people arrested, 1 killed and the government has fled the capital.
The Ecuadorean people are saying no to IMF-imposed austerity. #ParoNacionalEC #SOSEcuador #ParoNacionalEcuador pic.twitter.com/lC00MP7TiI
— redfish (@redfishstream) October 8, 2019
Zes dagen protesten
?? “Violentos son los que provocan la desigualdad social, no los que luchan contra ellos”. Todo nuestro apoyo a las comunidades indígenas de Ecuador, movilizadas masivamente contra el #paquetazo de recortes salvajes que Moreno quiere aplicar al dictado del FMI #SOSEcuador pic.twitter.com/eUfS1xZWFr
— Manu Pineda? (@Manu_Abu_Carlos) October 8, 2019
Sinds 2 oktober zijn er in heel Ecuador protesten tegen de bezuinigingsmaatregelen die het IMF het land heeft opgelegd en overgenomen zijn door president Moreno. Duizenden trekken in lange karavanen naar de hoofdstad Quito. Moreno heeft de staat van beleg voor 60 dagen afgekondigd.
In gebieden met een grote inheemse bevolking zijn de belangrijkste toegangswegen geblokkeerd. Moreno heeft de olieprijzen verhoogd in het kader van de bezuinigingen. Een van de leiders van de inheemse bevolking heeft verklaard dat als politie-agenten of militairen zonder toestemming in inheemse gebieden komen zij zullen worden aangehouden.
Op zondag 6 oktober rijden pantserwagens met militairen Quito binnen om de stad te verdedigen.
Vlak voordat op maandag de grote karavaan van betogers de hoofdstad binnenrijdt, vertrekt (vlucht) Moreno naar de stad Guayaquil, 400 kilometer verderop. De president heeft nog juist in een tv uitzending verklaard dat de protesten tegen zijn regering gefinancierd worden door de Venezolaanse president Maduro en de voormalige president van Ecuador Rafael Correa.
Duizenden inheemse boeren bereiken hoofdstad #Quito als protest tegen #IMF bezuinigingen van #Moreno. Ze eisen zijn aftreden. #Equador Moreno is ondertussen gevlucht naar Guayaquil 400 km verderop. pic.twitter.com/9ZVmypf9be
— De Lange Mars Plus (@delangemars) October 8, 2019
Nationale staking
De inheemse en vakbondsorganisaties, Confederatie van inheemse nationaliteiten van Ecuador (Conaie) en het Unitaire Front van Arbeiders (FUT) hebben een dag geleden de “onbepaalde staking” uitgeroepen zolang het besluit van de afschaffing van de subsidie voor extra benzine en diesel niet wordt ingetrokken. Dit zijn de zwaarste betogingen van de afgelopen 12 jaar. De president van de FUT eist ook dat Moreno de sociale leiders die sinds afgelopen donderdag vastzitten vrijlaat.
Het Constitutionele Hof van Ecuador heeft de uitzonderingsstaat in Ecuador teruggebracht tot 30 dagen.
Op dinsdag zijn wegen geblokkeerd in 17 van de 24 Ecuadoraanse provincies. Scholen zijn gesloten sinds afgelopen donderdag. Lees hier meer.
Parlement
Dinsdag hebben betogers het “Parlement van de Volkeren” geïnstalleerd in het parlementsgebouw nadat ze dit bezetten.
De activiteiten van het Parlement zijn opgeschort vanwege de protesten. Ecuadoraanse politietroepen zijn al onderweg om de mensen te verspreiden.
De verschillende sociale bewegingen die op straat blijven, hebben herhaald dat zij met protestacties zullen doorgaan totdat de regering het besluit intrekt. De beslissing van Moreno betekent de afschaffing van subsidies voor fossiele brandstoffen en het loslaten van diesel- en benzineprijzen.
IMF bezuinigingen
In ruil voor de lening van 4,2 miljard dollar is de regering van Ecuador verplicht een pakket van zogenaamde “hervormingsmaatregelen” uit te voeren.
En #Equateur, c’est “l’insurrection globale, l’armée n’a le contrôle de rien” me dit un ami sur place qui m’envoit cette vidéo d’un groupe de manifestants enflammant un char. Pas encore d’ordre d’évacuer les expat. #SOSEcuador#FueraLeninFuera pic.twitter.com/N1cpG5GFtP
— Benjamin Sourice (@BSolist) October 8, 2019
Het verzet is heftig. Hier steken demonstranten een pantserwagen in brand.
Naast de afbouw van de brandstof subsidie belooft de regering in maart 2019:
– het aantal overheidsbanen te verminderen,
– lonen van ambtenaren te verlagen,
– de centrale bank een grotere onafhankelijkheid te geven,
– belastinghervormingen te zullen doorvoeren,
– de arbeidsmarkt te hervormen (dat wil zeggen lagere lonen),
– overheidsschuld terug te brengen
– de regels van de kapitaalmarkt te versoepelen.
(lees IMF rapport)
Alles bij elkaar staat het volk van Ecuador een barre tijd te wachten als Moreno door kan gaan met deze rigide bezuinigingen.
Ook in Europa hebben landen te maken met het leningen regime van het IMF. Voornaamste slachtoffer van dit moment is Griekenland. (Lees meer hierover)
Ex-president van Ecuador
In zijn reactie op de uitlatingen van president Moreno die ex-president Correa als een van de aanstichters van de onrust heeft genoemd, komt hij tot een andere conclusie.
In gesprek met RT Spanish zegt de voormalige president dat de werkelijke reden van het protest is Morenos ommezwaai naar neoliberale politiek en zijn verzoek om hulp aan het IMF.
De lange arm van de NWO?
In haar boek “De waarde van alles” legt de econome Mariana Mazzucato haarfijn uit waardoor dit soort maatregelen (als van het IMF) precies averechts werken.