In een motie van het Poolse Europarlementslid Beata Kempa heeft zij gevraagd om een debat over Macrons geweld tegen de Franse Gele Hesjes, de Gilets Jaunes, en weerloze advocaten. Ook wil ze een resolutie over de rechtsstaat in Frankrijk.
W związku z użyciem siły wobec bezbronnych prawników i adwokatów w budynku sądu w Paryżu i wcześniejszymi brutalnymi pacyfikacjami protestujących ludzi (tzw. “żółtych kamizelek”),w imieniu grupy ECR wnioskuję o debatę wraz z podjęciem rezolucji nt.stanu praworządności we Francji pic.twitter.com/7VDBQIGeLO
— Beata Kempa (@BeataKempa_MEP) January 13, 2020
Motie
Deze week vraagt ze om een openbare stemming, zodat alle leden van het parlement openlijk moeten uitkomen voor hun mening hierover. Steunen zij het fysieke geweld tegen demonstranten en advocaten in Frankrijk, terwijl zij het recht hebben op samenkomst en vergadering?
Volgens Kempa overtreedt de Franse regering door geweld te gebruiken tegen zijn eigen burgers en advocaten de regels uit het EU verdrag en die van het verdrag van Lissabon.
Verder roept ze op te checken of dezelfde behandeling en regels gelden binnen de EU voor grote EU landen, zoals Frankrijk, als voor de kleinere landen, waar straatprotesten niet grof onderdrukt worden. Gelden er wel gelijke standaarden, vraagt ze zich af.
Helaas kunnen de leden van het Europarlement hierover zwijgen, want de motie wordt verworpen.
Frans politiegeweld
Ondertussen demonstreren de Gilets Jaunes al meer dan een jaar tegen Macron. Komend weekeinde gaat het langste estafetteprotest ooit de 62ste week in.
Ondertussen hebben zij sinds een aantal weken versterking gekregen van een aantal vakbonden.Veel werknemers leggen geregeld een dag het werk neer of doen dit sinds 5 december nog steeds.
61e week van landelijke opstand en massaal protest. #Giletsjaunes nu met stakers. Verzet tegen #verpauperingspolitiek en #pensioenafbraak van Macron.#acte61 pic.twitter.com/zYgJRPFlpA
— De Lange Mars Plus (@delangemars) January 11, 2020
Deze protesten en stakingen zijn landelijk. Overal hebben de demonstranten en stakers te maken met een politiemacht die geen geweld schuwt en daar slechts in uitzonderingsgevallen op aangesproken wordt door hun opdrachtgevers. En zoals bekend is deze praktijk van geweld al aan de gang sinds het begin van de protesten van de gele hesjes.
Beata Kempas motie komt dus niet uit de lucht vallen.
Tijdens de staking van donderdag 9 januari leggen de vakbonden met een nationale staking opnieuw grote delen van Frankrijk lam. Meer dan een 500.000 stakers en demonstranten tegen de pensioenkorting van Macron komen op de been, aangevuld met talrijke Gele Hesjes. Ook dan is er het onvermijdelijke politiegeweld. Kijk zelf maar.
Frankrijk staakt nog steeds tegen #pemsioenafbraak.
Macron stuurt zijn bloedhonden op burgers af die het oneens met hem zijn. Hier wordt een weerloze demonstrant volledig in elkaar gehakt.Dat is ‘democratie’#greve9janvier pic.twitter.com/68DtM7fo1S
— De Lange Mars Plus (@delangemars) January 9, 2020
Rob Vellekoop, 15 januari 2020
Jaar geleden had hij wegens wantrouwen de laan uitgestuurd moeten worden?
Internationale gerechtshof den Haag, daar moet ie berecht worden?
HULDE aan al die dappere volhouders. Hun vasthoudendheid zal beloond worden.Het einde van dit ONMENSELIJKE systeem nadert met rasse schreden.