De tegenstanders van de uitrol van het mobiele 5G netwerk zitten niet stil. Er komt een demonstratie, zeer waarschijnlijk een kort geding tegen de staat en er lopen aansprakelijkstellingen.
Ondertussen zal dit voorjaar de veiling plaatsvinden van een aantal frequenties voor de uitrol van het 5G netwerk. De Europese Commissie wil dat voor de een uitrol van 5G uiterlijk 30 juni 2020 de 700 MHz-band in gebruik is gegeven aan de telecomproviders.
Kort geding
De veiling van de 700, 1400 en 2100 Megahertz (MHz) frequentiebanden tijdens het voorjaar van 2020 loopt volgens een meerrondenveiling. Na afloop van de veiling maakt het Ministerie van Economische Zaken de winnende partijen bekend. De verwachte opbrengst van de veiling is minimaal 0,9 miljard euro.
Begin 2022 volgt de veiling van de 3,5 Gigahertz frequentieband. Die frequentie, over het algemeen gezien als de belangrijkste 5G-frequentie, zal waarschijnlijk een veelvoud opleveren van het bedrag dat voor de huidige drie frequenties wordt neergeteld. De 3,5 Gigahertz frequentieband wordt pas in september 2022 geveild. Het signaal zorgt nu nog voor storing met een afluisterstation van de inlichtingendiensten. Pas na verhuizing hiervan naar het buitenland kan de frequentie in Noord-Nederland gebruikt worden.
Stand van zaken invoering 5G
De beslissing om 5G in te voeren is al genomen door de EU en Nederland heeft zich verplicht heeft om het 5e generatie mobiele netwerk te (laten) installeren.
Eind 2018 heeft het EU parlement en de Raad een Richtlijn (EU) 2018/1972 goedgekeurd tot vaststelling van het Europees wetboek voor elektronische communicatie. De Nederlandse burger heeft geen enkele inbreng.
- Op 3 juli 2018 heeft de overheid het Actieplan Digitale Connectiviteit gepubliceerd, waarin staat dat de overheid koploper wil worden in de installatie van 5G.
- Daarop heeft de overheid op 16 juli een concept wetsvoorstel gepubliceerd waarin staat dat gemeenten verplicht zijn mee te werkenaan de uitrol van 5G. Met andere woorden ook de gemeenteraad wordt volledig gepasseerd.
- Als voorbereiding op de bespreking van het wetsvoorstel in de Kamer is er een zogenaamde internetconsultatie tot 9 september geweest. Na sluiting van de consultatie is het voorstel een wet.
- Uitrol zal in eerste instantie plaatsvinden via de aanwezige 4G zenders. Gestart wordt met een relatief lage frequentie tot 2600 Megaherz.
- De veilingen van de frequenties vinden plaats begin 2020 en eind 2022.
Lees hier meer over de aansprakelijkstellingen van overheden en directeuren telecombedrijven.
Hier vind je het Dossier 5G
Rob Vellekoop, 19 januari 2020
Waarom gaat Timmerman niet in protest tegen de 5g? het is niet goed voor het milieu en dood veel van de dieren en planten.
Dus is die milieufreak ook niet meer geloofwaardig als hij niet in actie komt tegen de 5g uitrol.
Plus dat in Zuid Korea al bedrijven en mensen zijn die luid gillend terug zijn gegaan naar 4g! omdat het te langzaam zou zijn.
gr Rob
Het is niet dat ik mijn vriendin Full HD hersenkanker zou misgunnen. Het is meer dat de overheid eerst na moet gaan of consumenten er wel behoefte aan hebben. Gaan ze met extreme spoed technologie plaatsen, waar de gemiddelde ambtenaar geen weet van heeft. Beginnen ze over “zakjes water die warm worden”. Mensen hebben geen idee over de wapens die we hebben. Lukt nog net oordopjes in zo een telefoon te stoppen, en radiogolven te ontvangen. Vind dat al genoeg straling hebben.
Van thoor, deze meneer moet plan 21 van Nwo doorvoeren en daarbij worden geen mensenlevens geschuwd!
Hoe kan met zo’n stelletje boeven aan de macht iemand nog zijn recht halen
In Frankrijk hebben ze uitrol al geweigerd en de gele hesjes zijn nog niet klaar met ze want vrees dat deze golf zich over heel Europa uitwaaiert!