Tot verbazing van betrokken Kamerleden keurt Minister Stientje van Veldhoven de extra granulietstort van 250.000 ton goed. Zelfs nu blijkt dat allerlei zaken niet kloppen en zelfs een kankerverwekkende stof wordt meegestort. Dit bleek maandag tijdens een rondetafelbijeenkomst in de Tweede Kamer over dumpingen in de Maasplassen.
Rondetafelbijeenkomst 9 maart over granuliet in Maasplassen
Tijdens de twee en een half uur durende rondetafelbijeenkomst horen Kamerleden naar hun oordeel ‘verbijsterende’ feiten. Zo blijken het productcertificaat bij de granulierstort niet te kloppen, het Besluit Bodemwet niet van toepassing en de stof die meegestort wordt met granuliet kankerverwekkend te zijn (polyacrylamide). Hiervan ligt straks 75.000 kg op de bodem van de plas.
Deskundigen geven eveneens aan dat alleen grond mag worden gebruikt om de kwaliteit van de plas te verbeteren. Een heel belangrijk gegeven is echter dat nota bene grond de ecologische kwaliteit van een plas niet verbetert. Daarom is de gevoerde discussie over de vraag of granuliet grond is of niet, irrelevant.
Van de minister mochten niet aanwezig zijn twee uitgenodigde ambtenaren, namelijk een medewerker van bureau Bodemplus van Rijkswaterstaat en de directeur-generaal Rijkswaterstaat. Voor het rondetafelgesprek Granuliet Maasplassen waren eveneens uitgenodigd twee vertegenwoordigers van Granuliet Import Benelux (GIB). Zij zagen af van deelname, maar wilden wel âzonder aanwezigheid van de media met de leden van uw commissie te spreken.â
GIB beweerde dat er een heuse samenzwering tegen hen in gang is gezet:âHet toepassen van granuliet â geframed als het storten van giftig afval â moest onmiddellijk stoppen.â Zij zagen de tegenstand die zij ondervonden als activisme gebaseerd op bedrog en ook verweten ze de betrokken ambtenaren machtsmisbruik.
Blijkbaar gedoogt het ministerie van Van Veldhoven dat wordt gestort met een verkeerd certificaat.
En aarzelt de minister niet om de stort van een extra 250.000 ton in de natuurplas goed te keuren, dat zegt ze tijdens de behandeling in de Tweede kamer op 10 maart.
Ze zegt zelfs dat zij geen bewijs ziet dat er iets mis is. Daarom weigert ze mee te gaan met de drie ingediende moties om de stort op te schorten. Wel is zij voor een review van de documenten.
Natuurontwikkeling en verondiepen
De zandafgravingen aan de oevers van de Maas en Waal leveren zand en eventueel grind op en natuurplassen. Door de grote diepte van de plassen blijken ze een ideale stortplaats voor bagger te zijn. Dit volstorten van de plassen heet âverondiepenâ.
Dit verondiepen wordt in de praktijk verkocht als natuurontwikkeling met slib. In de praktijk blijkt dit echter vaak om vervuilde slib te gaan. Reportages van Zembla en onderzoek door Burgercollectief Dreumelse Waard brengen dit naar buiten.
Over de Maas
Over de Maas is een project waar sprake is van een mix van zandwinning en natuurontwikkeling.
Het is echter in volle gang. Het vindt plaats in de uiterwaarden van de Maas tussen Alphen en Dreumel in de gemeente West Maas en Waal. Aan de ene kant is er winning van zand en klei. En aan de andere kant wordt de plas verondiept. Ook hier zit het probleem.
Rijkswaterstaat is in dit project het bevoegd gezag voor de Waterwet en het Besluit bodemkwaliteit.
Verzet loont
Het burgerinitiatief organiseert fel verzet. Zij willen geen grootschalige verondieping, want zeggen ze dit is voor de eigenaar van de plas alleen interessant wanneer er grote partijen vervuilde grond van buitenaf in de plas kunnen worden gestort. Zodra er schone grond moet worden aangevoerd kost dat veel geld en is het verondiepen als natuurverbetering niet meer interessant. Zij gaan ervan uit dat dat de plas moet worden opgevuld met naar schatting maximaal 6.600.000 m3 vervuilde grond. Dit zal enkele tientallen miljoenen euroâs opleveren.
Ook constateren zij, door de resultaten van het extern onderzoek naar de grondstromen bij het project Over De Maas in Alphen, dat een waterdichte administratie van de aangeleverde gronden niet mogelijk is. En dat er nauwelijks controle is.
Het programma Zembla besteedt aandacht aan Over de Maas.
Aflevering Zembla (februari 2020)Â en granuliet
Rijkswaterstaat dekt zich in voordat het Zembla-programma âDe afvaldump door Rijkswaterstaatâ uitgezonden wordt.
De granuliet-affaire
Dat zij zich indekken wekt geen verbazing.
Er blijken tonnen granuliet in het ontgrondingsgat van Over de Maas gestort te worden, zonder dat de gemeente er iets van weet. Dit tot grote frustratie van wethouder Mol van West Maas en Waal, die sinds november probeert erachter te komen wat precies gedumpt wordt.
De gemeente blijkt volledig buiten spel te staan. De provincie verstrekt een vergunning. Rijkswaterstaat ziet toe op de handhaving. Vervolgens stuurt de gemeenteraad na het zien van Zembla een brief naar de minister waarin ze eisen dat het werk stil wordt gelegd.
De rondetafelbespreking van 10 maart is hiervan het directe gevolg.
Meer over de natuurplassen:
Strijd van burgers tegen grote geld van baggerdumpers
Twee dagen actie tegen dumpingen in natuurplas
Rob Vellekoop, 12 maart 2020
Als je dit allemaal leest.
Hoef je toch niet meer over MH17 etc. etc. te hebben
De kamer zou massaal in opkomst moeten komen het geneurt niet
Het zou viraal moeten gaan op youtube/ Fb
maar het gebeurt niet.
Wat gaat viraal?
Een of andere gek die moet vertellen wat ie/ze gekocht heeft en dat zonodig moet showen
Kan van haar niks anders verwachten, zit te vergrijzen in Brussel?
Ontzettende tendentieuze berichtgeving dit.
Welke tendens zie jij hier dan in?
Ik constateer dat een minister 75000 kilo kankerverwekkende stof toelaat om te storten in een natuurplas.
Misschien de tendens dat ministers zich niets aantrekken van het belang van de burgers, maar de belangen van grote bedrijven laten voorgaan?
De kamer zijn allemaal meelopers!
Zogenaamde oppositie daarna lachen ze erom?
De BildeRberg-Groep Sloper,
De Sloper,
Beste Mensen!!—Het Milieu!!!
Ja ja…welke Milieu eigenlijk???
Het grote geld regeert en dicteert.ten koste van Uw gezondheid!
O nog even die rubberen korreltjes op die hockey en voetbalvelden…gezodheid en milieu!
Ik dank U!
Ben, dat is het niet!
Volg de uitzendingen en berichtgevingen van Zembla maar eens. We worden bedonderd waar we bij staan. Dan spreek ik je weer.
Was het maar tendentieus ?
en waar moet het goede drinkwater vandaan komen, wel de landen beschuldige die verder stroom opwaarts zitten. (maar als deze al de regels aan hun laars lappen dan kunnen zij dat ook wel)
Wil de redactie even een kleine aanpassing doen? polyacrylamide aanpassen door acrylamide. De poly is namelijk geen probleem. De reactie van AM tot PAM verloopt nooit 100%, dus er zal altijd een kleine verontreiniging aanwezig zijn.
Dan nog een tip voor de actievoerders: Voer ook even actie tegen de grootste bronnen van PAM (en dus acrylamide) in jullie omgeving namelijk de afvalwaterzuiveringen van industrie, papier en textielindustrie, rioolwaterzuivering en drinkwaterwinning. Ik hoor jullie denken “drinkwater?”. Jazeker een lekker glaasje kraanwater met acrylamide.
En voer dan niet alleen actie tegen PAM maar voer dan actie tegen cationische surfactants in het algemeen.
En draag ook je eigen steentje bij en gebruik geen shampoo of wasverzachter of cremes want deze bevatten allemaal PAM of vergelijkbare middelen.