Waarom leren we onze mensen niet hoe ze hun immuunsysteem kunnen versterken?

Foto R. Vellekoop

Dit is een brief van arts Hilde De Smet. Zij geeft tips en adviezen hoe deze tijd het beste door te komen. Zij moedigt de mensen aan kracht te putten uit het vermogen dat ieder bezit en juist baat te hebben bij deze gebeurtenissen. Een daarvan is het leren dat we kunnen terugvallen op het immuunsysteem. Dit is een goede tijd om dat te leren.

Beste mensen,

Als arts voel ik me genoodzaakt te spreken in deze tijden van verwarring en deze informatie te delen. Indien u ze nuttig vindt, gebruik ze, en zo niet, staat het u vrij ze naast u neer te leggen.

Wat kunnen we doen om ons immuunsysteem te versterken, om ons niet weerloos overgeleverd te voelen aan die grote onzichtbare, microscopische vijand die alomtegenwoordig is, in de lucht die we inademen, in elke handdruk, elke kus, elk menselijk contact? Als ratten in de val voelen we ons, benauwd, met of zonder virus. Onze huidig geneeskundesysteem biedt geen antwoord op deze virale pandemie, tenzij hygiënische maatregelen, isolatie, het ondersteunen van de vitale functies bij ernstig zieken en mogelijks het anti-malariamedicijn chloroquine, dat nu ook in quarantaine geplaatst is en alleen nog beperkt beschikbaar is. Eén positieve noot: deze pandemie roept wereldwijd op tot solidariteit, bescherming van de zwakkeren in onze maatschappij, waarvoor nu allen een inspanning moeten doen.

Maar is er echt niets dat we kunnen doen om onszelf te versterken, ons immuunsysteem te ondersteunen, preventief én wanneer we reeds het virus in ons lichaam hebben? Zeker en vast wel (zie verder in deze brief), maar waarom wordt hier geen aandacht aan besteed in de media, in de gezondheidszorg? Zijn we zo ver afgedwaald van de basis van gezondheid, die bij onszelf begint, het versterken van het “terrein” in plaats van het bestrijden van de “vijand”? Net zoals muggen het stilstaand, vertroebeld water zoeken en terug verdwijnen wanneer het water helder stroomt. Wanneer de vuilnisbelt opgeruimd is, gaan ook de ratten weg. Zijn zij de oorzaak van het probleem of het gevolg?

Reeds honderden, duizenden jaren hebben onze voorouders gebruik gemaakt van middelen uit de natuur om onszelf te beschermen tegen ziekte, onze afweer te versterken, onszelf te helen en te genezen. Wij zijn een onderdeel van een groter systeem. Waarom is daar in deze tijd zo weinig interesse voor? Een van de antwoorden is: “omdat er geen afdoende bewijs is dat deze middelen werken, onvoldoende studies….” Maar welke firma is geïnteresseerd in het investeren van miljarden euro’s in een studie over een plant of natuurlijk geneesmiddel, als daar achteraf geen patent op genomen kan worden, en de vruchten van die dure investeringen zomaar door anderen geplukt kunnen worden…. Kunnen we het ze verwijten? Het gevolg hiervan echter is dat er een ontzettend groot potentieel aan medicijnen en versterkende middelen gewoon aan de kant geschoven wordt, vergeten wordt…

Onze immuniteit ondersteunen

1.     Huis-, tuin-, en keukenmiddeltjes ter ondersteuning van de immuniteit en ter bestrijding van infecties

  • Look (ui, knoflook, lenteui),
  • Tijm,
  • Salie,
  • Oregano,
  • Basilicum,
  • Oost-Indische kers,
  • Paddenstoelen (shiitake, reishi, maitake, coriolus versicolor, maar ook de gewone champignon!),
  • Gember,
  • Groene thee,
  • Zwarte bessen,
  • Vlierbloesems en -bessen,
  • Vitamine C-rijke groenten en fruit (citrusvruchten, kolen, rode en gele paprika’s, chilipepers, verse peterselie, tuinkers, kiwi, ananas, bieslook…) – liefst zo weinig mogelijk bewerkt en verhit. Hoe langer bewaard in de koelkast, hoe minder vitamines erin.

2.     Doe zonlicht op!!!

In dit seizoen is de UV- index nog zo laag dat je zonder schade kan zonnebaden. Stel ook je longen, buik…. bloot aan zonlicht, zonder zonnecrème. Zonlicht stimuleert de vitamine D-productie, onze melatonine-productie, maar herstelt ook de elektro-magnetische balans in onze cellen (zie het werk van Dr. Zane Kime en F.A. Popp). Mensen die niet goed tegen zon kunnen, hebben meestal een tekort aan goede vetzuren. Neem enkele soeplepels lijnzaad-, perilla- inca inchi- olie bij per dag (niet verhitten!) of neem een supplement bij van algenolie of spirulina. Ook noten, pitten en zaden leveren goede vetzuren.

 3.     Beweeg voldoende,

wandelen stimuleert het lymfesysteem en de immuniteit.

 4.     Drink voldoende water. 

Koffie, alcoholische dranken en zwarte thee onttrekken water aan de lichaamscellen. Drink er altijd water bij.

 5.     Kruiden en supplementen 

( ga voor kwaliteit: je gespecialiseerde apotheek of natuurwinkel kan je hierbij zeker helpen)

  • Echinacea,
  • Cat’s Claw, Samentho,
  • Astragalus,
  • Betaglucanen (o.a. uit paddestoelen),
  • Vitamine C (liefst in een natuurlijke vorm zoals uit rozebottels, acerola, camu camu, amlabessen…),
  • Vitamine D,
  • Propolis (de natuurlijke lijm die bijen gebruiken),
  • Zink (in een goed opneembare vorm),
  • Selenium ( of eet elke dag 5-10 Braziliaanse of para-noten),
  • Colloidaal zilver,
  • Kombucha (koop kombucha met levende bacteriën in!),
  • (Water)kefir,
  • Spirulina,
  • Etherische oliën verdampen in je huis en slaapkamer: tijm (thymol), salie, oregano, basilicum, jeneverbes, eucalyptus, tea tree…)

 

6.     Zorg voor een gezonde darm (80 % van het immuunsysteem bevindt zich ter hoogte van de darmen!):

a.     gebruik regelmatig gefermenteerde producten rijk aan lactobacillen ( zuurkool, gefermenteerde groenten, shoyu, tamari, tempeh, natto, miso, appelazijn, amandel- of cocosyoghurt, kombucha, waterkefir….).

b.     Probeer voldoende vezels uit groenten te eten (voeding voor goede darmbacteriën) – langzaam opvoeren om winderigheid te vermijden

c.     Beperk dierlijke producten (melk, kaas, vlees) en bewerkte voeding rijk aan additieven en met weinig voedingswaarde

d.     Eet zoveel mogelijk vers en onbewerkt, zo mogelijks biologisch

e.     Vul 70 – 80 % van je bord met groenten. Beperk brood.

7.     Vermijd het gebruik van suiker 

suiker verlaagt de weerstand

 8.     Vul je micronutriënten aan 

zodanig dat je lichaam al zijn stofwisselingsprocessen optimaal kan uitvoeren.

a.     Verse groentesappen (makkelijk verteerbaar!) of greens (in poedervorm – tarwegras – spirulina…) leveren zeer veel voedingsstoffen (vitamines, mineralen, enzymes…) en helpen ontgiften

b.     Kiemen (makkelijk zelf te kweken)

 9.     Neem regelmatig een koude douche

dit versterkt het immuunsysteem ( laat je lichaam geleidelijk wennen aan de koude, maak eerst je benen en borst nat – bouw op)

 10.  Doe frisse lucht op, ventileer je huis.

Bepaalde ademhalingsoefeningen versterken het immuunsysteem (voor de durvers https://www.wimhofmethod.com/)

11.  Zorg voor voldoende slaap en rust.

Stel je bloot aan natuurlijke elektro-magnetische straling (wandelingen in de natuur, aarden, in de tuin werken…) ter compensatie van WIFI, DECT, 4G, electrosmog…

 12.  Koorts heeft een functie,

stimuleert het immuunsysteem en helpt – door het verhogen van de lichaamstemperatuur – virussen en bacteriën te doden. Gebruik alleen koortswerende middelen wanneer de malaise te groot wordt. Neem bij voorkeur paracetamol (tot 2-3 g/dag), aangezien NSAID’s (ibuprofen, diclofenac….) mogelijks de kans op ernstige bijwerkingen tijdens een virale infectie vergroten.

 13.  Onderzoek heeft aangetoond dat emoties zoals dankbaarheid en vreugde het immuunsysteem positief beïnvloeden.

Zoek redenen om dankbaar te zijn, kijk naar comedies, richt je focus op wat wel goed loopt….

14.  Meditatie en relaxatie-oefeningen hebben een positief effect op het immuunsysteem.

 15.  Geniet van deze weken van “verplichte rust”

Wij zijn met ons allen al zo vele jaren gericht op de buitenwereld, op presteren, ons waarmaken naar anderen toe, onze vervulling buiten ons te zoeken, dat we vergeten zijn hoe goed het bij onszelf kan zijn, in onze intieme kring en familie…

We zijn in oorlog”, zei de Franse president Macron. Als dat zo is, dan is het niet met deze onzichtbare, microscopische vijand, maar met onze huidige visie op ziekte en gezondheid, waarin weinig aandacht is voor de basis van gezondheid: voeding, natuurlijke medicijnen en levensstijl. In plaats van weerloze slachtoffers te zijn, wordt het tijd onze verantwoordelijkheid op te nemen, onze zelfredzaamheid te vergroten, ons terug te empoweren i.p.v. ons te laten beklemmen door angst. We zijn niet weerloos overgeleverd, laat ons focussen op wat we wél onder controle hebben.

Sinds een half jaar heb ik mijn praktijk als arts stopgezet om mij toe te leggen op het geven van cursussen over gezondheid en vitaliteit. Ik heb hiervoor alle Vlaamse ziekenfondsen gecontacteerd met de vraag tot een gedeeltelijke tegemoetkoming om de financiële drempel voor mensen te verlagen, maar hiervoor was weinig interesse noch budget. Ook van uit de overheid is er weinig interesse om te investeren in preventieve gezondheidszorg. Minder dan 3 % van het budget van de gezondheidszorg gaat naar preventie. Nochtans hebben studies aangetoond dat 1 euro geïnvesteerd in preventie, de staatskas 4 euro oplevert.

In tegenstelling hiermee, wat gaat deze pandemie ons land kosten, het opvangen van de ernstig zieken, en het herstellen van de economie die momenteel bijna volledig platligt, met een groot deel van de bevolking technisch werkloos?

Is het geen tijd om een aantal vragen te stellen? Om een mentaliteitsshift te overwegen?

Van angst naar vertrouwen? Van slachtofferschap naar zelfredzaamheid? Van afhankelijkheid van autoriteiten naar kennis om zelf toe te passen? Om in de opleiding van artsen meer aandacht te geven aan preventie, voeding, het ondersteunen van de biochemie met natuurlijke stoffen? Om geld te investeren in studies over voeding, kruiden en voedingssupplementen? Om de rol van de arts om te polen van “redder” naar gezondheidsbegeleider? Om te investeren in voorlichting in het onderwijs en in bedrijven, bij kwetsbare bevolkingsgroepen? De oriëntatie binnen de gezondheidszorg te verleggen en onze budgetten te herorganiseren?

Moge deze oproep als een vlinderslag in het Amazonewoud zijn, die misschien bijdraagt aan het ontstaan van een orkaan duizenden kilometers verderop….

Dank om deze brief door te sturen aan familie, vrienden of collega’s.

Hoopvolle groeten in onzekere tijden,

Hilde De Smet

6 Comments

  1. Goed artikel! Stuur ik door aan vrienden en kennissen.
    In de Volkskrant van vanmorgen (24-3) staan ook eindelijk wat artikelen die de hysterie wat lijken te nuanceren.

  2. Dit is een uitstekend artikel! Ik leef al een aantal jaar op deze manier, niet voor 100% maar wel voor een groot deel! Het heeft me prostaatkanker laten overleven zonder te stoppen met werken! Naast wat er in het artikel staat, is ook het wassen met zeep of uren onder de douche geen goed idee. Beprek die zeep en douche kort, dat zorgt ervoor dat je huid in een betere conditie blijft dan met de duizenden smeerseltjes uit de parfumindustrie (aan géén zeep valt géén geld te verdienen!).

  3. in dit artikel staan zeer veel waardevolle tips
    over acties en geneeskrachtige levensmiddelen
    die iedereen (arm of rijk) die maar interesse heeft
    kan helpen om negatieve gevolgen van de vele kwalijke
    voedingstoevoegingen te bestrijden
    één van de weinige dingen in het leven
    zonder akelige bijwerkingen en
    die je zelf kunt bewerkstelligen
    …….
    en dan blijven er nog genoeg waardeloze
    door winst ingegeven invloeden over
    waar we helaas weinig zelf tegen kunnen doen

    mensen houd moed en probeer te leren van wat er
    nu wereldwijd gebeurd en zet ná deze crisis ook
    deze gezonde tips in
    zodat dat duidelijk wordt dat we anders willen
    en zullen moeten gaan leven
    al denk je misschien dat dit een utopie
    en niet mogelijk is
    als iedereen opkomt voor de eigen gezondheid
    en men besluit massaal geen slechte producten
    meer te kopen, zal er vanzelf een beter aanbod komen

    laat de les van deze crisis tot je doordringen
    weg met het spelen met de gezondheid omdat het je
    nu eenmaal zo makkelijk gemaakt wordt

    al heb je nog zoveel geld
    je gezondheid is het belangrijkste

  4. De kop van dit artikel > Waarom leren we onze mensen niet hoe ze hun immuunsysteem kunnen versterken?<
    Het antwoord erop waarom dat niet gebeurt is dat het ook in de intentie ligt van de gevestigde orde hieromtrent, om het plebs in het gewis te laten, want een tè wakker mens weet dan teveel. De kop van dit artikel zou moeten zijn: Hoe leren we onze mensen ons eigen immuunsysteem te versterken.

  5. Verander de kop van dit artikel in > > HOE (en niet Waarom )leren we onze mensen WAARMEE ze hun immuunsysteem kunnen versterken !

  6. Het immuunsysteem van de mens is heel complex. Waarom wordt de ene persoon oud met een ‘slechte’ leefstijl en sterft de ander vroeg met een ‘gezonde’ leefstijl. Gezonde leefstijl is dus niet het enige (en misschien wel niet het belangrijkste) wat het immuunsysteem ‘beïnvloedt’. Wat is het immuun systeem, waaruit bestaat het? Hoe kan het dat het immuunsysteem zich tegen ons kan keren? Ook met een gezonde levensstijl gebeurt dit gewoon. Kan het immuunsysteem zich tegen ons keren door iets van buitenaf? of door iets van binnenuit? kan iets waarvan we denken dat het gezond is het immuunsysteem negatief beïnvloeden? Voor mij heel veel onduidelijkheden. Wat zeker wel waar is, van een gezonde levensstijl voel je je fitter en vrijer in je eigen lichaam.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.