Verbouw je eigen gezonde voeding

Zoals huisarts Elens op zelfzorgcovid19.nl meldt hangen tekorten aan bepaalde mineralen en vitamines samen met onder andere het eten van geprocessed voedsel. Eigenlijk zou iedereen zijn eigen voedsel moeten kunnen verbouwen. Dit is namelijk de enige echte garantie dat je voeding onbespoten en biologisch is, wat de hoogste voedingswaarde oplevert.

Daarnaast is het niet ondenkbaar dat we de komende jaren onder de lockdownregimes tekorten zullen krijgen aan voedsel, dus kan je maar beter terugvallen op je eigen productie.
Al een aantal jaar moedigen we dit aan door een aantal moestuinboeken aan te bieden via Academy of Happiness, zoals deze bijvoorbeeld.

Denk aan De makkelijke moestuin 2.0, Permacultuur in je moestuin en Je eigen groentetuin op 1m2

Meer boeken voor een zelfvoorzienend leven vind je hier.

5 Comments

  1. Goed verhaal Rob om toch wat gezond binnen te krijgen. Maar je moet toch een knappe tuin hebben om een gezin te voeden het hele jaar door.Hier in Nederland was vroeger een volkstuin geen normale zaak. En die heb je toch nodig voor het hele jaar. Je kan natuurlijk wel afspreken met anderen om producten te ruilen met elkaar
    De ene verbouwt dit en de andere iets anders. Maar zoon klein moestuintje zal te weinig zijn.

  2. Beste Eric,
    Heel vroeger, jaren 60 en eerder, hadden veel gezinnen van hun achtertuin een moestuintje gemaakt met daarbij soms een kippenhok en konijnenhok.
    Supermarkten bestonden toen nog niet, maar wat men tekort kwam kocht men van de groenteboer en melkboer die met paard en wagen door de straat kwam.
    De achtertuintjes van tegenwoordig zijn meestal stukken kleiner geworden en daardoor is het moeilijker om voldoende groenten op te kweken.
    Ik heb eens een rapport van een onderzoeker gelezen die helemaal had uitgerekend hoeveel oppervlakte grond je moest hebben om 1 persoon een heel jaar te voorzien van voedsel.
    Hij kwam uit op 100 m2
    Daarbij met als voorwaarde dat,zodra er ’n gewas geoogst was, op dezelfde plek weer een andere soort groente moest worden gezaaid.
    Op deze manier is de grond permanent in gebruik.
    Heb je een gezin te onderhouden is het dan ook van belang om ergens ’n volkstuintje te huren.
    De voordelen zijn o.a.
    -Gezonde groenten, fruit en kruiden
    -Je bent in contact met moeder aarde
    -Je komt vaker buiten (door het zonnetje meer vitamine D )
    -je bent met gelijkgestemde mensen
    -je krijgt voldoening van het resultaat op je bord
    -het voedsel smaakt gegarandeerd beter
    -je hebt thuis minder groenteafval want dat gaat in de compostbak op je volkstuin.
    En ja, wellicht is de opbrengst niet voldoende voor jouw gezin.
    Wat je nog mist kun je bij ’n boer halen of anders, ,in god’s naam, bij de super.
    Back to basic is zo slecht nog niet, onze opa’s en oma’s deden niet anders.
    Verder is het raadzaam om in het achterhoofd te houden dat er een aanzienlijke kans bestaat dat bijna verloren kennis van vroeger belangrijk zal gaan worden.
    Ik wens jou en andere lezers een gezond leven.

    Groet,

    Tigron

  3. @ Tigron,helemaal mee eens. In Polen bijv.verkochten ze de leftovers op de plaatselijke dagelijkse markt. Nu helaas is het commercieel geworden.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.