Komt Brussel weer in opstand op 1 mei?

Bijdrage van Veerle Coulembier*

Veerle doet verslag vanuit België. Het is erg moeilijk voor buitenstaanders om enig zicht op de situatie in België te krijgen. Zij doet daarom onderzoek en gaat ter plekke op pad. 

1 aprilgrap

Enkele maanden terug werd voor 1 april, onder het mom van een ‘aprilgrap’ een anoniem facebookevent gelanceerd in België, La Boum.

Het event zou een festival worden met dj’s en duizenden mensen in Ter Kamerenbos, Brussel. Het trok heel wat aandacht bij jongeren en vrijheidsinitiatieven, vooral omdat het event en de pagina waarop het werd gepromoot, L’abîme Team, enorm creatief en ludiek te werk ging.

Er waren bijna 70.000 mensen geïnteresseerd in het event, waarvan enkele duizenden aangaven te zullen gaan. Op 1 april werd het festival werkelijkheid en er  kwamen enkele duizenden jongeren samen in het park. Ze hadden muziek bij zich en feesten er op los omstreeks 5 a 6 uur in de namiddag. Volgens de grondwet in België is samenkomen niet verboden.

De organisatie verwijst op hun facebookpagina ook vaak naar artikel 23 van de grondwet in België, één van de vele grondwetten die ook niet wordt gerespecteerd, sinds maart 2020.

Zoals in een ware oorlogsfilm worden enorme linies met agenten opgesteld, politie te paard, waterkanonnen, honden, traangas.

Kat en muis

Honderden agenten zijn aanwezig.
De jongeren laten zich niet snel uit hun lood slaan, ook niet na verwittigingen van de politie via drones.

Demo Ter Kamerenbos, Brussel

De politie valt de jongeren aan, waarop zij op hun beurt de politie aanvallen, en zo gaat het kat en muisspel in de bossen van Brussel nog uren door.
Pas heel laat op de avond keert de rust terug.

Enkele opmerkelijke incidenten zijn een vrouw die wordt vertrappeld door een politie te paard en de politie die brave jongeren in bubbels van 4 aanvalt met pepperspray.

Gelukkig vallen er nog geen doden, maar slechts enkele gewonden.

Belgen hebben het recht van vereniging; dit recht kan niet aan enige preventieve maatregel worden onderworpen, dus ook niet aan ministeriële besluiten die momenteel worden opgelegd. De politie echter volgt deze onwettelijke ministeriële besluiten en probeert op 1 april de feestvierders uit elkaar te drijven.

Ministeriële besluiten legaal of illegaal

Sinds maart 2020 worden bepaalde grondrechten niet meer gerespecteerd in België. Een voorbeeld hiervan is artikel 27: De Belgen hebben het recht van vereniging; dit recht kan niet aan enige preventieve maatregel worden onderworpen. (Bron: www.ejustice.just.fgov.be)

Hoewel samenkomen niet aan preventieve maatregelen kunnen onderworpen worden, wordt in België via ministeriële besluiten samenkomen beperkt tot maximum 50 man. Daarboven moeten ze eerst aangevraagd worden bij de stad, politie en goedgekeurd worden door de burgemeester. In 2020 was het vooraf aangevraagd samenkomen eerst gelimiteerd tot 200 man, daarna 100 man en sinds vorige maand tot 50 man.

Een officiële aanvraag indienen gebeurt door een evenementen document in te dienen bij de stad of via de politie. Hierop moet duidelijk het soort actie worden vermeld, bijvoorbeeld ‘manifestatie’. In sommige steden moet er zelf een meeting met de politie worden georganiseerd om alles te bespreken.

Daarna moet een goedkeuring volgen van de burgemeester en ook van de politie.

Intrekken coronamaatregelen

Samenkomen in België zonder een ‘aanvraag’ tolereert de politie meestal niet en kan in mineur eindigen. Zo zijn er tal van betogingen in het verleden abrupt tot een einde gekomen door interventies van de politie. Op zondag 31 januari 2021 zijn 500 vreedzame betogers aan het Centraal Station in Brussel bestuurlijk aangehouden en urenlang in cellen gestopt, waaronder ook minderjarigen.

Dit strookt niet met de grondwet. Velen van hen waaronder advocaten en minderjarigen en hun families hebben reeds klacht ingediend tegen het optreden van de politie.

Via ministeriële besluiten wordt de grondwet in België omzeilt. Deze besluiten worden momenteel in vraag gesteld en aangevochten via tal van rechtszaken omdat deze besluiten ingaan tegen de grondwet.

De Brusselse rechtbank van eerste aanleg heeft enkele weken geleden geoordeeld dat de wettelijke basis waarop alle coronamaatregelen steunen niet volstaat. Ze heeft de Belgische overheid gevraagd om binnen dertig dagen al deze maatregelen in te trekken. De maatregelen zijn volgens de rechtbank illegaal.

De wettelijke basis waarop de ministeriële besluiten gebaseerd zijn, zijn niet geldig.(Bron:www.belga.be)

Binnen enkele dagen vervalt het termijn van 30 dagen. We volgen het op.

In België, maar ook overal in de wereld ontstaan initiatieven en organisaties die acties voeren voor de vrijheid en rechten van de mens. Mr Virus Movement is een nieuw initiatief in België geïnspireerd door het voorval op 31 januari 2021. De Mr. Virus actie is opgestart om aandacht te vragen voor de waarheid en de vrijheid, zie foto.
Overige acties vindt u onder meer op www.samentijdenscorona.com

La Boum 2

Zaterdag is het La Boum 2 om 16 uur te Brussel. Wat zal dat geven?
Link naar de promotiefilm van La Boum 2:
https://www.facebook.com/LABIME.Team/posts/128118322696658
Let vooral op het einde!

Foto’s: Facebookpagina van L’ABIME TEAM
https://www.facebook.com/LABIME.Team

Veerle Coulembier, 28 april 2021

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.