Frankrijk dreigt niet genoeg stroom te kunnen leveren

Centrale - foto 123rf

De massamedia wakkeren voortdurend de angst aan voor meer energiecrisis, door de dreiging te overdrijven van minder elektriciteitsleveringen tegen hogere prijzen.  De situatie in Frankrijk bijvoorbeeld kan hiervoor uitstekend misbruikt worden. Zo komt Zeit Online met het nieuws van de ‘Im Winter drohen geplante Blackouts’ (In de winter dreigen geplande blackouts).

Dreiging

Net zoals de hoogte van de stroomrekening is gebaseerd op een dreigende stijging van de energieprijzen, zo wordt er steeds meer angst gecreeerd door de mogelijkheid van blackouts te blijven benoemen. Het is natuurlijk maar net op welke manier je het bekijkt.

Waarschuwt Zeit Online de lezers voor blackouts in Frankrijk of drijft de krant moedwillig de angst op? Angst waarmee Europese regeringen draconische maatregelen kunnen doorvoeren en de bevolking in een constante staat van crisis onderdompelen, zoals ze al eerder deden tijdens de coronacrisis.

Zeit online

Elektriciteitsleveringen Frankrijk

Het gaat om twee berichten, het ene gaat over een dreiging van blackouts en het andere gaat over concrete maatregelen. De laatste weerlegt eigenlijk de dreiging die het eerste artikel oproept. Echter ondertussen is de toon van dreiging en is de angst wel weer opgejut.

De website gespecialiseerd in blackout dreiging(!) blackout-news.de, bericht over mogelijke roulerende blackouts tijdens de winter in Frankrijk.

Normaliter wekt Frankrijk 70 procent van zijn stroom uit kernenergie. Door onderhoud schijnen slechts 24 van de 56 kernreactoren stroom te kunnen leveren. Het zou weleens tot stroomuitval in de winter kunnen gaan komen (dreiging). Om dit voor te zijn houden de Fransen de mogelijkheid open van roulerende blackouts mochten er tekorten komen.

Op deze manier is weer een bijdrage geleverd aan de angstvoorziening, gebaseerd op een mogelijke dreiging. Echter de Franse regering heeft echte (geen dreigende) maatregelen genomen om dit te voorkomen.

Actie Parijs

De Franse Minister van Energietransitie meldt echter dat het Franse elektriciteistbedrijf EDF de toezegging heeft gedaan dat alle centrales in de winter in bedrijf zullen zijn. Ze vertelt ons verder dat ze de zaak nauwkeurig wekelijks monitort.

Dat bericht haalt de winterkou letterlijk weer uit de lucht.

Echter toch wil de Minister dat ondernemingen, lokale regeringen met betere plannen komen om de desondanks verwachte stroomproduktiedaling op te vangen. Het meest effectief vindt ze de vermindering van de verwarming en onnodige belichting. Dus een beetje dreiging blijft nog wel staan.

Dat laatste is natuurlijk niet verwonderlijk. Alle EU leden zijn bezig met of denken over het verminderen van het elektriciteitsverbruik, Frankrijk stelt zich solidair op. Zij kunnen echter zichzelf voorzien in het stroomverbruik, met dat doel zijn immers destijds meer dan 50 kerncentrales gebouwd.

Stroomprijs

Op dit moment moeten de Fransen voor hun stroom iets meer dan 20 cent standaard of rond de 14 cent voor het weekendtarief betalen. Dit dankzij een maatregel van Macron die geen hogere stroomprijs wil. Hetzelfde geldt voor de benzineprijs die na de piek van de afgelopen maanden gedaald is tot op ongeveer hetzelfde niveau van vorig jaar.

Dat zou Rutte natuurlijk ook kunnen regelen voor de bevolking met de huidige gasvoorraad.

 

Rob Vellekoop, 13 september 2022

2 Comments

  1. Steeds meer Nederlanders krijgen een bloedhekel aan minister-president en landverrader (want Wetboek van Strafrecht art. 93a) Mark Rutte. Zo werd op grond van een opgenomen telefoongesprek de eenentwintig jarige Gerrit M. afgelopen vrijdagavond door de politie van Amsterdam gearresteerd op verdenking van het beramen van een aanslag op Rutte.

    De verdachte is echter alweer op vrije voeten omdat hij tegenover de politie had verklaard “geen actieve herinneringen aan zijn voornemen te hebben”.

  2. Elektrisch rijden. Twee opgefokte heftruckmotoren, een veel te zware accu en een stroom-aggregaat op benzine in de kofferbak.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.