Stikstoffuik – alles over stikstofbeleid

Het boek van wetenschapsjournalist Jaspers doet erg veel (stik)stof opwaaien. In een vraaggesprek bij WNL windt hij er geen doekjes om, wanneer hij zegt dat er in Nederland onbegrijpelijk wordt omgegaan met stikstof. In zijn boek legt hij uitgebreid uit waarom. In het interview hierover doet hij een aantal stevige uitspraken die mensen nog nieuwsgieriger maken naar dit ‘absurde beleid’.

Vogelpoepje

Het nieuwe kabinet Rutte IV nam begin 2022 de vlucht vooruit door 25 miljard euro belastinggeld te reserveren, vooral voor het desnoods gedwongen uitkopen van boeren. Die reageerden met wekenlange trekkeracties. Nederland is dan pas echt in stikstofcrisis.

Arnout Jaspers analyseert in zijn boek hoe het unieke Nederlandse stikstofprobleem ontstond, waarom Nederland als enige land ter wereld een fulltime ‘stikstofminister’ heeft en hoe de hele ‘crisis’ gebaseerd is op onwetendheid, misbruik van wetenschap en schimmige deals in achterkamertjes.

In 2019 ging Nederland ‘op slot’ door een uitspraak van de Raad van State, die het stikstofbeleid van de regering afkeurde. Een groot deel van de bouw kwam daardoor tot stilstand, en het bestaansrecht van de veehouderij kwam ter discussie te staan.

Volgens Jaspers kan je aan de regels in vergelijking met andere landen zien hoe absurd het beleid is. In Nederland mag de stikstofuitstootwaarde (kritische depositiewaarde of KDW) niet hoger liggen dan 0,07 gram per jaar per hectare, terwijl dit voor Duitsland 4000 x hoger ligt en voor Denemarken zelfs 10.000 keer meer mag zijn.

“Aan de Nederlandse kant van de grens mag de boer niets….terwijl beiden moeten voldoen aan dezelfde Europese richtlijn. Stikstofminister Van der Wal kon dit ook niet uitleggen in de Kamer.”

En dan:”0,07 gram stikstof per jaar per hectare is 1 vogelpoepje. Dit heeft geen meetbaar effect op de natuur.”

Raad van State

De Raad van State heeft bepaald dat er te veel stikstof is in Nederland, daarom mag er niets meer bij. Jaspers legt uit dat het model waarmee dit berekend wordt tot 0,07 gram kan rekenen en dat het daarna stopt. Vandaar dat deze Raad heeft gezegd volgens Jaspers, als het programma ophoudt met rekenen bij 0,07 dan zien zij dit als nul en kan je nog een vergunning krijgen als je binnen deze grens blijft.

Maar, concludeert de wetenschapsjournalist, ‘Dit heeft geen relatie met het effect op de natuur.”

Stikstof geldt blijkbaar in NL als een indicatie of het slecht gaat met een Natura2000 gebied. Als je deze grens overschrijdt mag er in een straal van 25 kilometer niets meer aan stikstof bijkomen. Zo kan een wielerwedstrijd bijvoorbeeld in dit gebied niet doorgaan.

Volgens Jaspers heeft een hoeveelheid stikstof van 7 kilo per jaar per hectare pas echt meetbaar en aantoonbaar invloed op de natuur. Met andere woorden dan praat je over kilo’s.

Kritiek

Arnout Jaspers heeft een uiterst kritische kijk op het kabinetsbeleid. Hij zegt:”Het kabinet wil eerst nog jaren doorkachelen met de bestaande Natuurbeschermingswet met die absurd strenge stikstofnormen en dan eens een keer gaan kijken of je van die KDW af kan.”

Hij vindt dat er een Natuurbeschermingswet moet komen waarin de KDW alleen maar een aanwijzing is. Als de KDW wordt overschreden in een Natura2000-gebied, dan is dat een reden om eens kritisch te kijken wat hier aan de hand is. Wat is de reden dat het slecht gaat met het gebied?

Het blijkt namelijk dat het met veel Natura2000 natuurgebieden goed gaat, terwijl de KDW wordt overschreden. Hij vertelt dat er in driekwart van de gebieden deze norm wordt overschreden. ‘Er is, zo vervolgt hij zijn verhaal, ‘een heel onduidelijk verband tussen de overschrijding van de KDW en ‘het gaat goed met de natuur’.’

Het boek ‘Stikstoffuik’ is verkrijgbaar bij onze sponsor Academy of Happiness

Rob Vellekoop, 10 april 2023

1 Comment

  1. Het is liegen en bedriegen in het land waarin journalistiek tot misdaad is verklaard. Er is geen corona-crisis, er is een corona-schandaal. Er is geen stikstof-crisis, er is een stikstof-schandaal. Er is geen klimaat-crisis maar een klimaat-schandaal. Waarom zien we geen klimaatklevers in China waar momenteel zo’n 100 kolencentrales worden bijgebouwd? Maar de kwade opzet is duidelijk: bij al die fake-crises zien we steeds een forse geldstroom lopen van de belastingbetaler naar de overheid….en dáár gaat het om!

    Maar er is wel degelijk een echt probleem waar we uiteraard niets over horen. En dat probleem behelst onze kostbare zuurstof waarvan véél te veel wordt verbruikt door de criminele zwatelaars in ons parlement. Rutte en zijn handlangers -dus zo ongeveer de gehele Eerste en Tweede Kamer- moeten daar eens flink voor gaan betalen aan het voor de gek gehouden Nederlandse volk.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.