Onderweg naar een nieuwe of parallelle samenleving, die minder of liefst in het geheel niet afhankelijk is van multinationals, zijn er heel veel netwerken waar je voedingsmiddelen lokaal en direct bij boeren, molenaars en imkers kan kopen. Dus zonder de groothandel in te schakelen. Op deze manier ondersteun je de deze voedselproducenten en haal je macht weg bij de grote voedselindustrieën. Daarnaast is het voedsel minder bewerkt en mogelijk gezonder en beter voor het milieu. We hebben ze in alfabetische volgorde voor je gezet.
Biotuinwijzer
Op de Biotuinwijzer vindt je meer dan 500 kwekerijen, pluk- en proeftuinen, tuinderijen, zorgboerderijen, historische tuinen, en een andere plekken waar met aandacht en liefde voor de natuur wordt gewerkt. Ook
Kijk vind je hier waar je online onbespoten en biologische vaste planten, kruiden, groenten, zaden, bloembollen en boeketten, tuinaarde, potgrond, duurzaam tuingereedschap en cadeautjes kan kopen.
Boeregoed
Boerenenburen
Bestel online en haal je bestelling af in de meer dan 140 Buurderijen in België & Nederland.
Bij Boeren & Buren bepaalt de Producent zelf de prijs. Hij of zij ontvangt meteen 77% (excl. BTW) van het verkoopbedrag.
Geen centrale inkopers meer die hun voorwaarden opleggen. Een eerlijk loon naar werk is de basis voor onze sociale impact.
Boerenmarktplein
Boerenmarktplein.nl biedt een uitgebreid overzicht van honderden boerenmarkten, biologische markten, boerderijwinkels, specialiteitenwinkels en andere (kleinschalige) aanbieders van kwaliteitsvoedsel rechtstreeks aan de consument.
Fietsenvoormijneten
Zoveel mogelijk eten uit eigen streek, minder plastic verpakkingen verbruiken, minder verspilling èn je steunt er de ondernemer in jouw regio mee, zeggen de initiatiefnemers.
Findfarm
Op dit platform komen boer en consument bij elkaar, via de kortste weg, dus zonder tussenhandel.
Voor de consument zonder mogelijkheden om naar de boer te gaan hebben zij “food taxi’s” die de leveranties kunnen verzorgen. Producten van Nederlandse bodem, rechtstreeks en vers van de boer.
Herenboeren
Er zijn al 18 Herenboerderijen verspreid over heel Nederland, en nog eens tientallen in oprichting.
Als Herenboer ben je eigenaar, ondernemer, producent en consument van je éigen boerderij. Deze boerderij (jóuw boerderij) produceert verse groenten van het seizoen, fruit, eieren en – voor wie wil – ook af en toe vlees. Zo pak je de regie terug op je eigen eten.
Hetkraampje
Hoe vind je een boer die zijn producten verkoopt bij jou in de buurt? Om die boer en de lokale producten is er deze app.
Hofweb
Al sinds 2004 verzamelen zij de biologische producten van hun boeren en telers en vullen ze dit aan met een compleet biologisch supermarkt assortiment. Van groenteboer tot melkboer, van bakker tot slager, maar ook vega(n) producten en kruidenierswaren.
Voort bioboodschappen direct van de boer, verpakkingsarm thuis bezorgd.
Sinds 2004 selecteren zij de beste biologische producten uit een netwerk van boeren. Aangevuld met een compleet bio-supermarkt assortiment. Tot 2 x per week verpakkingsarm thuis bezorgd, door steeds dezelfde bezorger.
Landwinkel
Landwinkel is op 9 januari 2006 ontstaan uit het samengaan van een aantal individuele winkels en de regionale samenwerkingsverbanden Boerderij Plus winkels, Vallei Landwinkels en Groene Hart Landwinkels.
Landwinkel is een coöperatie van samenwerkende boeren en telers met een Landwinkel. Door heel Nederland zijn nu bijna 90 landwinkels en daar komen er ieder jaar enkele bij. Door samen te werken vind je in hier streekproducten uit eigen regio, maar ook uit andere regio’s van Nederland.
Lekkerder
Lekkernassuh
Stichting Lekkernassûh draagt bij aan een eerlijke en duurzame voedselketen in Den Haag en omgeving. Zij vormen de schakel tussen klant en lokale boeren, tuinders en andere producenten. Op de woensdagmiddag organiseren ze op diverse locaties een versmarkt, waar je een groentepakket en lokale lekkernijen kunt kopen. Op de zaterdag is de verpakkingsvrije winkel open, waar je onder andere rijst, past´s, oliën en kruiden kunt kopen.
Lekkersdichtbij
Lokaalwijzer
Lokaloka
Geboren uit liefde voor lokaal eten.
Met hulp van de Loka Loka website & app haal je je boodschappen direct bij jou om de hoek. Met een verzameling van nu ruim 2200 biologische, streekgerichte bedrijven kom je ‘op een eenvoudige manier in contact met de overvloed en veelzijdigheid aan ingrediënten die zich in jouw omgeving bevinden’.
Puurdichtbij
Rechtstreex
Voor vers, duurzaam en lokaal geproduceerd voedsel in de regio’s Zuid-Holland en Utrecht.
Voedselcoop
De voedselcoöperaties bepalen in overleg met de producenten met wie ze gaan samenwerken.
Wanneer dat geregeld is kunnen deelnemers van de coöperaties op deze site hun bestellingen plaatsen.
Wij eten lokaal
Steeds meer boeren, vissers, producenten en burgers gaan samenwerken in lokale voedselgemeenschappen, ook wel CSA’s genoemd. CSA staat voor Community Supported Agriculture, een vorm van landbouw die door de lokale gemeenschap wordt ondersteund. Boeren, producenten en vissers zijn verzekerd van afzet doordat ze met burgers afspraken hebben gemaakt over de afname van hun producten.
Burgers zijn verzekerd van duurzaam geproduceerde, verse en lokale producten zoals lokale groenten, fruit, vlees, vis, brood, kaas, eieren en zuivel, soms aangevuld met producten van de Bio-groothandel.
In Nederland zijn nu meer dan 100 CSA tuinderijen, 14 Herenboerderijen, en zo’n 25 Voedselcoöperaties. En in vele dorpen en buurten zijn initiatieven om een voedselgemeenschap te starten. Samen werken we zo aan een eerlijk, duurzaam en klimaatneutraal voedselsysteem.
Rob Vellekoop, 30 mei 2021 en 24 februari 2024
Geef als eerste een reactie