Jaarlijks reikt de Vereniging van Vrije Journalisten (VVJ), in samenwerking met de Stichting 11 September, twee journalistieke prijzen uit: de Nederlandse ‘Julian Assange Prijs’ en de internationale ‘Julian Assange Award’. De prijzen worden op 7 september, tijdens het congres “Bevrijding van Bedrog” van Stichting 11 September aan de winnaars overhandigd.
Assange
Met het uitreiken van de Julian Assange Prijs willen de VVJ en Stichting 11 September hun erkenning en dankbaarheid uitdrukken aan diegenen die met hun pen, toetsenbord, microfoon, of camera in belangrijke mate bij hebben gedragen aan het feitelijk informeren van Nederlandstalig publiek over onderwerpen die de door de staat gesponsorde media niet, of weinig objectief behandelt.
De Julian Assange Award is een internationale prijs, waarmee we de aandacht wilden vestigen op de precaire situatie waarin de Australiër en WikiLeaks oprichter Julian Assange zich sinds 2010 bevond. De prijs wordt toegekend aan een journalist of media-organisatie die feitelijk en consequent over de vervolging van Julian Assange heeft gerapporteerd. Assange is sinds 25 juni 2024, na 14 jaar van zijn vrijheid te zijn beroofd, weer op vrije voeten. Volgend jaar wordt bekeken of/hoe de prijs verder gaat, maar voor 2024 gelden dezelfde criteria als vorig jaar.
Criteria Julian Assange Prijs
De Julian Assange Prijs wordt toegekend aan een journalist of journalistieke organisatie die:
- baanbrekend werk heeft verricht, met betrekking tot het openbaar maken van informatie waarover door de reguliere pers niet of niet feitelijk gerapporteerd is.
- net als het concept van WikiLeaks, zo feitelijk en objectief mogelijk rapporteert en zich baseert op originele bronnen.
- zo min mogelijk kleuring of interpretatie van ‘de journalist’ in haar berichtgeving verwerkt.
- Nederlandstalige journalistiek biedt.
Julian Assange Award
De Julian Assange Award is een eerbetoon aan een internationale journalist of mediakanaal die:
- consequent heeft gerapporteerd over de voortgang van de jarenlange vervolging van de Australische uitgever en WikiLeaks oprichter Julian Assange,
- haar rapportages over die vervolging baseerde op feiten, interviews en originele documenten.
Voor 2024, net als in 2023, komt voor de Nederlandse prijsjournalistiek werk vanaf 2020 in aanmerking. In 2025 zullen we alleen rapportages van het voorgaande jaar beoordelen.
Journalisten of mediakanalen kunnen ook zichzelf nomineren, maar werken meerdere journalisten bij een mediakanaal, dan kan het mediakanaal maar één keer zichzelf nomineren (dus niet door alle daar werkzame journalisten separaat).
Julian Assange is na 12 jaar gevangenschap vrijgelaten onder voorwaarden, daardoor is er een precedent geschapen om de persvrijheid wereldwijd ernstig te beperken. De journalistieke wereld kwam sowieso pas laat in actie. Eerst moest Assange jaren vastgehouden worden, voordat zij enig teken van solidariteit met hun collega aan de dag legden. Dat moeten ze nu dus bekopen met het inleveren van schrijfruimte.
Lees ook Assange is vrij, maar pers levert wereldwijd vrijheid in
Noot
De VVJ is de tegenhanger van de Nederlandse Vereniging voor Journalisten en is opgericht midden in de coronacensuurtijd als antwoord op de afwezigheid van een kritische houding van de leden van de NVJ. Ik was een van de medeoprichters en zie met trots hoe de vereniging zich ontwikkelt. Op dit moment bloeit de vereniging en zijn 70 journalisten lid.
Zie VVJ.nu
Rob Vellekoop, 25 juli 2024
Geef als eerste een reactie