Overheden sluiten het net door verbanningen van X, Telegram en Rumble

X is verbannen uit Brazilië, de baas van Telegram is gearresteerd, en ook Rumble ligt onder vuur. Het is de hoogste tijd voor een overzicht van de oprukkende censuur.

X uit Brazilië/EU

Het hooggerechtshof van Brazilië heeft X verbannen uit het land nadat Elon Musk geweigerd had een wettelijke vertegenwoordiger van X hier te benoemen. Iedere burger die toch X benadert (via VPN) krijgt een boete van 8900 dollar per dag. De aanklacht luidt dat via X persoonlijke data, foto’s en bedreigingen aan politiemensen en hun familie werden geuit. (Zie document)

De rechter verdedigt de shutdown met het argument dat de vrije meningsuiting op X schadelijk en manipulatief is, waardoor het de komende verkiezingen kan beïnvloeden.

Binnen Brazilië is de uitspraak omstreden want deze zou in strijd zijn met de grondwet, die zowel politieke als ideologische censuur verbiedt.

X beschouwt de verbanning dan ook als illegaal. Zij zeggen dat het bedoeld is om politieke tegenstanders de mond te snoeren. Toen X zich probeerde te verdedigen in de rechtszaal dreigde de rechter hun wettelijke Braziliaanse vertegenwoordiger op te sluiten.

X en de EU

Volgens Musk heeft de Europese Commissie X een illegale en geheime deal aangeboden, als ze in het geheim de meningsuiting zouden censureren dan zou het platform geen boete krijgen. De andere platforms zouden deze deal hebben aangenomen. Musk is er echter niet mee akkoord gegaan.

Ook kwam er een dreigement van Thierry Breton (Europees Commissaris Interne Markten) over het hosten van een interview op het platform van Donald Trump. Volgens Breton zou het niet onder controle hebben van ‘schadelijke’ inhoud ernstige wettelijke gevolgen kunnen hebben. Dit zou namelijk kunnen aanzetten tot geweld, haat of racisme volgens de commissaris, die later door de Europese Commissie gecorrigeerd werd omdat het niet vooraf gecommuniceerd was met de EC.

Telegram

Het 11-jarige berichtenplatform Telegram ligt onder vuur van de EU via Frankrijk. Het heeft meer dan 950 miljoen actieve gebruikers en is één van de top 5 meest gedownloade apps ter wereld.

Alleen als Telegram een rechterlijk bevel ontvangt dat bevestigt dat de gebruiker een ‘terrorisme verdachte’ is, dan geven ze het IP-adres en het telefoonnummer van de verdachte aan de autoriteiten. Telegram voegt er echter in hun privacybeleid (https://telegram.org/privacy) aan toe dat dit tot op heden nog niet gebeurd is.

De mede-oprichter en CEO van het bedrijf Pavel Durov is opgepakt wegens verdenking van medeplichtigheid:

– voor het bieden van mogelijkheden tot illegale transacties,
– aan verspreiding van kinderporno,
– aan verspreiding en bezit van drugs,
– aan fraude,
– witwaspraktijken.

Opvallend detail is dat Durov gearresteerd werd nadat hackers honderden gevoelige documenten en e-mails hadden vrijgegeven van Israëlische instellingen, zoals het ministerie van Justitie, over huurlingen, ziekenhuizen. Telegram weigerde als enige platform deze informatie te censureren.

In een artikel in de Israëlische krant Haaretz wordt niet voor niets gezegd dat …Telegram bewezen heeft een enorme uitdaging te zijn sinds het begin van de oorlog…. Telegram is de minst meewerkende van alle platforms.

Telegram en de VS

Durov verliet Rusland nadat de regering had geprobeerd het bedrijf te willen sturen. Daarna probeerde Rusland de app te blokkeren in 2018. In 2020 werd de blokkade opgeheven.

Hier is een interview met hem: https://tuckercarlson.com/the-tucker-carlson-interview-pavel-durov

Daarin doet hij verslag van een Amerikaanse inlichtingendienst die probeerde een Telegram-softwareprogrammeur te werven die een achteringang in de Telegram-app zou moeten creëren om spionnen toegang te verschaffen tot de programmatuur.

Rumble

De directeur van Rumble Chris Pavlovski is snel vertrokken uit de EU…en niet zonder reden.

Het videoplatform is vanaf 30 augustus niet meer toegankelijk in Brazilië en was dit al langere tijd niet in Frankrijk.
De Franse republiek zou van Rumble hebben geëist makers van het platform te verwijderen. Naast deze twee landen zijn er meer die R. in zijn bestaan bedreigen:

Pavlovski roept iedereen op de gecensureerde platforms te steunen en ‘het spel te winnen’.

Rob Vellekoop, 1 september 2024

1 Comment

  1. De machtsbalans is verstoord.

    – Er is veel teveel macht bij een heel eng klein clubje.
    – Overheden zijn puppets failed states geworden.
    – MSM is niet meer onafhankelijk
    – Internet werd een vrijplaats
    – Het idee van links en rechts slaat nergens op en heeft nog nooit ergens op geslagen.

    logisch gevolg: ingrijpende overheden.

    Pas wanneer het ,denk ik, volledig is ingestort allemaal kan er weer aan vrijheid gedacht worden.

    Tot dan toe, zal het alleen maar afnemen.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.