Nieuwe acties om slimme meter te installeren

Energieleveranciers schijnen een nieuwe actie begonnen te zijn om meer ‘slimme’ meters bij hun klanten te kunnen installeren. Dit keer gaat de actie gepaard met de melding dat er mogelijk een storing is of kan optreden.

Nadelen slimme meter

– de slimme meters bieden stille toegang tot huishoudens en daarmee is het zelfs mogelijk dat de energiemaatschappij niet levert op basis van de wensen van de consument, maar op basis van wat de leverancier wil leveren,
– de overheid krijgt de mogelijkheid de burger via de meter te observeren, er is immers heel wat af te leiden van het energieverbruik, bijvoorbeeld het aantal mensen dat aanwezig is of juist niet en vooral ook wanneer,
– op deze manier kan ook de energielevering gemakkelijk worden stopgezet door overheid of energiemaatschappij om het gedrag van de consument te beïnvloeden,

– kan gevaar voor brand opleveren,

– het effect van de elektromagnetische stralen op gezondheid en elektrische apparatuur in huis,

– gevaar voor hacken,

_ energielevering kan uitgeschakeld worden op afstand.

Lees ook Privacy Barometer

 

Vervanging

De slimme meter zorgt voor nog meer elektromagnetische straling (EMS) in huis (naast Wifi e.d.). Om die reden heeft het Belgisch Grondwettelijk Hof uitgesproken dat deze meter ‘een aanzienlijke achteruitgang’ betekent voor het leven van mensen die gevoelig zijn voor EMS.

Volgens het CBS hebben op dit moment 63 procent van de huishoudens een slimme meter tegen 59 procent vier jaar geleden.

Mensen die toe zijn aan vervanging van hun meter en geen smartmeter (meer) willen hebben twee mogelijkheden:

– laat een ‘oude’ niet-slimme meter installeren, die bijvoorbeeld hier verkrijgbaar is (Allekabels.nl) of
– een ‘domme’ digitale meter die niet op afstand uitleesbaar is (zie onderstaand filmpje hierover).

Weigeren

De rijksoverheid schrijft hierover dat weigeren van een slimme meter mogelijk is, maar dan moet de consument de meterstanden zelf doorgeven.

Dan kan je bij de netbeheerder de slimme meter weigeren. Je behoudt je huidige energiemeter.

Als je stadsverwarming of blokverwarming hebt, dan is het niet mogelijk om een slimme meter te weigeren. Wel kan je dan de meter laten instellen zodat deze niet op afstand uit te lezen is.
( kijk bij Rijksoverheid.nl )

Massasurveillance

Een netwerk van slimme meters kan worden gebruikt voor massasurveillance van burgers, schrijft de European Data Protection Supervisor (EDPS) in een recent gepubliceerd TechDispatch. Ook het profileren en volgen van personen in hun dagelijks leven voor commerciële of criminele doeleinden is mogelijk.

De slimme meter meet het energieverbruik van gebruikers en geeft dit door aan energieleveranciers, die het voor monitoring en facturatie gebruiken. Het verbruik wordt over een bepaalde periode gemeten. De Europese Commissie adviseerde in 2012 om deze intervallen onder de vijftien minuten te houden, zodat de informatie voor energiebesparingen was te gebruiken. Maar hoe korter de meetperiode, hoe meer details er over het energieverbruik worden prijsgegeven waardoor er bepaalde conclusies over het huishouden zijn te trekken.

In TechDispatch legt de EDPS uit dat met een intervalperiode van vijftien minuten achterhaald kan worden wanneer bewoners op vakantie zijn of bepaalde religieuze praktijken beoefenen (zoals de dagelijkse routine tijdens de ramadan). Bij kortere intervallen is zelfs het gebruik van bepaalde apparaten te herleiden. Eerder stelden onderzoekers al vast dat energiemaatschappijen aan de hand van het energieverbruik zelfs kunnen achterhalen naar welke televisieprogramma’s mensen kijken.

Volgens de EDPS zijn veel mensen zich niet bewust van de persoonlijke data die via slimme meters wordt verwerkt, hoe organisaties hier gebruik van maken en welke impact dit op hun privacy kan hebben. “Zodra een slimme meter is aangesloten, is het lastig om het verzamelen van metergegevens te voorkomen”, aldus de privacywaakhond.

Ook kunnen bedrijven uitgebreide profielen maken gebaseerd op de huiselijke activiteiten van mensen. Die profielen kunnen verder worden aangevuld met persoonlijke data van smart homes en andere online en offline bronnen.

Deze profielen zijn vervolgens voor allerlei andere doeleinden te gebruiken. Ook politie, belastingautoriteiten, verzekeringsmaatschappijen, werkgevers en andere derde partijen kunnen interesse hebben in informatie over het persoonlijke energieverbruik.

Een netwerk van slimme meters kan zelfs onderdeel van een infrastructuur voor massasurveillance worden.

Rob Vellekoop, 8 september 2024

5 Comments

  1. namens Jan:
    Je kunt bij de netwerkbeheerder vrageñ om een analoge gasmeter.
    En voor elektriciteit voor een digitale meter ipv een smartmeter.

    Bij mij zijn ze net zonder enig probleem geplaatst.

    Mvgr Jan

  2. hallo beste mensen,
    Ik ben net verhuisd, nu heb ik in mijn nieuwe woning een slimme meter.
    daar kan ik niet vanaf werd mij verteld.
    hoe nu verder?

  3. mij is verteld bij de huidige plaatsing van nieuwe meters door Stedin, een eventuele voorkeur voor digitale meter niet tot de mogelijkheden behoort als je zonnepanelen hebt. Weet iemand hier meer over?

  4. Wij hebben zonnepanelen en een analoge stroommeter. Gaat probleemloos. We geven zodra de energieleverancier er om vraagt de meterstanden door via internet.

  5. De BildeRberg-Groep Sloper,
    De Sloper,

    Mag ik ieder dit af raden om een digitale meter in huis te hebben..

    en wel hier om…alles wat elektronisch is gaat op den duur slijten en gaat afwijkingen aangeven…net als je TV ..die gaat ook stuk na zoveel branduren
    De ouderwetse analoge meter is al 80 jaar de beste…geeft geen afwijkingen aan..een digitale meter gaat op den duur afwijken en u betaalt de rekening en die moeten ook weer keer vervangen worden.

    Voor alle radio- en zendamateurs…er zijn betere klasse meters in omloop..alleen die zijn een stuk duurder en beter ontstoord met namen op de HF banden…bij slechte digimeters krijg je lichtnetvervuiling op je apparatuur.

    LANG LEVE DE OE OUDE HOLLANDSE ANALOGE METER DIE NIET AFWIJKT EN HET ALTIJD DOET!!!

    Gewoon je poot stijf houden..want je bent tot NIETS verplicht.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.