Een bericht van Fred Teunissen
Onlangs verscheen bij uitgeverij Trophonios de Eenvoudig Leven Agenda 2025, samengesteld door Nynke Valk. Deze agenda heeft een ingebouwde methodiek om focus te houden op de dingen die er echt toe doen.
De Eenvoudig Leven Agenda heeft een dubbele werking. Het is aan de ene kant een gewone agenda, met alles er op en er aan, zoals een persoonlijk memorandum, een gangbare weekindeling, Nederlandse en Belgische feest- en vakantiedagen. Maar aan de andere kant – en hierin schuilt het geheim van deze uitgave – je kunt hem ook gebruiken als levensplanner. Als een instrument om focus te houden op zaken die er voor jou echt toe doen.
Belangrijke thema’s
Elke week kun je die belangrijke thema’s noteren en ook welke acties je op die gebieden wilt ondernemen en wanneer. Achterin is ruimte om te evalueren in hoeverre je in deze opzet bent geslaagd. Zo kun je van week tot week zorgen dat je op koers blijft en niet teveel wordt afgeleid door allerlei secundaire dingen die ook je aandacht vragen.
Verder staan er twaalf bondige inspiratieteksten in. Elke maand een. Dat helpt om de moed er in te houden.
De Eenvoudig Leven Agenda 2025 is te koop in alle boekwinkels en bij Academy of Happiness.
ISBN: 9789491728525
Prijs: € 23,95
Ter illustratie volgt hier de tekst en tekening bij de maand april 2025.
De tekening is van de hand van Alex Peters.
Wat heeft jouw aandacht?
Je focus houden op wat belangrijk voor je is, kan lastig zijn. Afleiding zit in een klein hoekje. Grote bedrijven begrijpen dat. Google bijvoorbeeld weet precies hoe onze aandacht te vangen en vast te houden. Er werken daar psychologen die weten hoe ons brein werkt en hoe ze ons kunnen verleiden tot bepaald gedrag.
Waarom houden we bijvoorbeeld van swipen en scrollen? Omdat er ieder moment iets interessants of leuks voorbij kan komen, alleen weet je niet wanneer dat is. Dit werkt verslavend.
Sommige apps zijn erop gericht ons zo lang mogelijk bezig te houden. Want dan is er meer kans dat we op een advertentie klikken. Dat is het verdienmodel.
Natuurlijk zitten er mooie kanten aan sociale media, maar het verkleint wel onze aandachtsspanne. Filmpjes worden korter en we raken gewend aan snel en steeds iets nieuws. Hierdoor raakt je kortetermijngeheugen vol – het heeft maar een beperkte opslagcapaciteit. Dit blokkeert de toegang tot diepere wijsheid, want dat vergt langere reflectie.
Tristan Harris, die pleit voor ethische apps die niet verslavend zijn, geeft ons tips.
• Evalueer van tijd tot tijd jouw gebruik van sociale media.
• Gebruik een app waarmee je kunt instellen hoeveel tijd je op een medium wilt doorbrengen en die je waarschuwt als je aan je zelfgekozen limiet zit.
• Wanneer je op Facebook, Instagram of TikTok gaat, vraag jezelf dan af: Wat is mijn doel? Heb ik informatie nodig, of is het voor entertainment? Hoe lang neem ik hiervoor?
• Stop de meeste notificaties. Deze zijn moeilijk te weerstaan.
Kortom: neem het heft in eigen hand. Ga bewust om met je sociale media en – zoals altijd – wees mild als je je toch laat verleiden.
Dit artikel verscheen ook op Transitieweb.
Be the first to comment