Bevrijding uit de matrix in 2050

Meestal lezen en horen we geen positieve geluiden over de toekomst. Maarten Ghysels, schrijver van het boek ‘Bevrijding uit de matrix’, ziet de toekomst echter wel rooskleurig tegemoet. In zijn boek legt hij dit op een verrassende manier uit. Dit keer geen vingerwijzingen naar elite en of overheid, maar een blik naar binnen, die vrede en harmonie kan brengen zonder ‘uiterlijke autoriteiten’.

Overgang

We leven in de overgang van het vissentijdperk naar het watermantijdperk. Dat betekent dat we komen uit een periode van een paar duizend jaar met een hiërarchische maatschappij met overheersing, controle en angstzaaien. Nu zijn we onderweg naar eentje waar we over zo’n dertig jaar zullen aankomen. Vanaf dan zullen we leven vanuit gelijkwaardigheid, harmonie en vrede. Ghysels loopt op deze tijd vooruit in zijn boekje: “Onze toekomst” Hij meent dat we vanaf 2050 niet meer in een machtsmaatschappij leven met uiterlijke autoriteiten maar dat dan onze innerlijke waarheid, wijsheid, liefde en kracht het leven aanstuurt.

‘Onze toekomst’ is een klein boekje dat op een beknopte manier deze nieuwe manier van samenleven beschrijft in de vorm van meditaties.

Bevrijding uit de matrix

Veel uitgebreider over de toekomst schrijft Maarten Ghysels in het eerste deel van zijn boek ‘Bevrijding uit de matrix’. Hij bespreekt op welke manier de matrix waarin we leven in elkaar zit in deel twee. In het derde deel van dit boek laat hij zien hoe we ons kunnen bevrijden.

 

Deel één heet ‘Vervuld en verbonden leven” in 2050, beschrijft ons toekomstig leven, maar dan nu veel uitgebreider als in “Onze toekomst”.

Boekdeel twee: “Overleven in de matrix” geeft een analyse van de matrix. hierarchisch model, een top-down model, waarin de top bepaalt wat de lagen onder hen dienen te geloven als waarheid en hoe ze dienen te leven.

In elke mens, elke regeringsleider, elke bedrijfsleider zit, volgens Ghysels, ook een machtswellusteling die vanuit zijn reptielenbrein de ander wil overheersen, bezitten, klein maken en vernietigen. Vanuit dit bewustzijn willen we afgescheidenheid onderhouden en kunnen we liefde, verbinding, betrokkenheid en samen zijn niet verdragen. Dit is te pijnlijk voor het reptielenbewustzijn. Als het verbinding durft toe te laten komt het immers al zijn pijn tegen. Dat schrijft hij ook op zijn website School voor Levenskunsten.

Maarten ziet deze afgescheidenheid als volgt. We leven, schrijft hij, afgescheiden van onze binnenwereld en daardoor ook van de binnenwereld van anderen en afgescheiden van de natuur om ons heen. We kiezen die leiders die zelfs het meest afgescheiden zijn van hun binnenwereld. Het is dan ook logisch dat deze ons en de wereld leiden vanuit afgescheiden, gefragmenteerde oplossingen, die niet werken en alleen maar meer problemen veroorzaken.

Deel drie van zijn boek luidt ‘We worden wakker’. Dit laat zien hoe we ons kunnen bevrijden uit de matrix. De schrijver wijst, zoals de meeste anderen, niet naar elite en overheden maar gaat ervan uit dat het wakker worden bij onszelf begint.

Verantwoordelijkheid

Ghysels vindt dat we collectief zijn gevormd en vervormd in deze matrix zonder dit te weten, zonder ons hiervan bewust te zijn.

Hij ziet verandering: alles wat verborgen is gebleven komt nu in het licht. Dat gebeurt massaal, zowel in ons eigen leven als in het grotere maatschappij leven. Dat geeft kansen tot verandering.

Onze gezagsdragers doen er alles aan om ons bij het oude te houden. De digitale mogelijkheden geven hen uitzonderlijke mogelijkheden om de massa onder controle te houden. Onze machthebbers hebben antwoorden voor alle mogelijke problemen en zeggen ons dat hun oplossingen de enige en juiste zijn.

We hebben andere mogelijkheden. Door de matrix te doorvoelen in al haar aspecten, krijgen we de kans om bewust voor deze matrix te kiezen of deze te verlaten.

Hij stelt de vraag of we klaar zijn om opnieuw verantwoordelijkheid voor onze eigen levens te dragen, in plaats van dit bij anderen te leggen, namelijk de machthebbers.

Keuze

Ghysels constateert dat onze leiders willen voorkomen dat we een andere keuze maken.

Hij schrijft:”We zijn door de huidige maatschappij geconditioneerd om volgzaam en afhankelijk te zijn van de regels en wetten van de leiders.”

Daarvoor moeten we wel weten dat we überhaupt een andere keuze hebben en dat is het zich bewust worden dat we in een matrix leven.

Om die stap te kunnen zetten, moeten we eerst gaan luisteren naar onze ‘innerlijke autoriteit’. Volgens de schrijver is dit geen simpele stap, omdat we zo gebrainwasht zijn dat we voor al onze verlangens naar buiten kijken in plaats van deze in ons zelf te zoeken.

Afgescheidenheid

Een belangrijk thema in de visie van Ghysels is wat hij noemt ‘afgescheidenheid’.

Door onze eigen afgescheidenheid om te keren in verbinding met onszelf, volgen er grote omkeringen, zowel in ons eigen leven, ons liefdesleven, onze relaties met onze familie en vrienden en in ons kleinschalig samenleven. Hij stelt dat we opnieuw van binnenuit naar buiten durven te leven en ons op een open en transparante manier aan elkaar te laten zien.

Vanuit de verbinding met onszelf (in plaats van afgescheiden te zijn van elkaar) kunnen we opnieuw een nieuwe samenleving bouwen gebaseerd op gelijkwaardigheid, vrij zijn en verbonden zijn.

Als we vanuit onze binnenwereld leven, ontmoeten we elkaars binnenwereld en voelen we weer de binnenwereld van de natuur om ons heen. We leven met een innerlijk kompas en laten ons hierdoor in ons eigen leven en in de wereld leiden.

Echt dienend leiderschap past. Zo verwacht hij dat we samen de grootste transformatie van de voorbije vijfduizend jaar veroorzaken. Maar om zover te komen hebben we veel op te ruimen, in onszelf en in de natuur om ons heen. Op deze manier keren we terug naar onze oorspronkelijke natuurlijke manier van samenleven.

Transparant

In de matrix kunnen we niet transparant zijn. De spontaniteit die kleine kinderen hebben, raken ze kwijt omdat de omgeving dit niet wenst. We laten een hele andere buitenkant zien dan dat we van binnen zijn. Daardoor onderdrukken we dingen van onszelf. Dat is wat hij bedoelt met afgescheiden leven. Er is een scheiding tussen binnen en buiten. We verbergen ons innerlijk achter pantserlagen, waardoor we het zelf ook niet meer kennen. Die vervreemding van onszelf is de afscheiding. Afgescheiden als we zijn, kennen we ook onze ware verlangens niet meer.

Vanuit deze afgescheidenheid verklaart Ghysels ook het gedrag van een dictator: hij kan eruit zien als een weldoener maar ondertussen een wolf in schaapskleren zijn.

Ook deze machthebbers lijden onder die gescheidenheid, ook zij zijn zich niet meer bewust van hun schaduwkanten, zo stelt de schrijver, en kunnen de meest verschrikkelijke dingen doen, terwijl ze denken dat het goede dingen zijn.

Treffend

Maarten Ghysels komt met een voor mij hele treffende verklaring voor onze algemene zucht naar avonturen, prikkels en andere opwindende zaken die buiten ons liggen. Zij kunnen ons binnenin een goed gevoel geven, maar omdat we afgescheiden zijn van onze binnenkant en ons lichaam binnenin verdoofd is geeft dit alles ons slechts een tijdelijk goed gevoel.

Met andere woorden zo ver zijn we van onszelf, van de persoon die we van nature zijn, vervreemd. Het gaat zelfs zover dat we volgens de schrijver oppervlakkig zijn gaan ademen, zodat we minder voelen.

Dus als we het binnenin onszelf niet kunnen vinden (we leven ervan afgescheiden) zoeken we het buiten ons. Een prachtig voorbeeld daarvan is liefde. Die kunnen we aan ons zelf amper geven en ‘hunkeren daardoor naar liefde van anderen’.

Door zijn beschrijving, zie ik een verbrokkelde mens voor me. Grote delen van zijn lichaam kent hij niet omdat hij daarvan is vervreemd. Hij is van zijn natuur vervreemd, zoals de buiten natuur een vreemde voor hem is geworden.

Het gaat dus om onze heelheid, die de machtsmatrix waarin we leven tegenhoudt.

Ghysels hierover:
“Als we opnieuw vanuit onze heelheid willen leven, zullen we de moed moeten hebben om al onze kamers opnieuw te bewonen. We kunnen onszelf dan weer afstemmen op onze gewaarwordingen, onze gevoelens, onze overtuigingen en onze fijnere energievelden..”

Met andere woorden door ons zelf te kennen, zullen we ernaar gaan handelen. Ons gedrag wordt dan gemakkelijk voorspelbaar en zal echt en authentiek zijn. Onze ware ik zal naar buiten komen en zich tonen aan onze medemens. We zullen elkaar kunnen begrijpen, omdat we transparant zijn over, zoals Ghysels dat benoemt, onze lichte maar ook onze donkere kanten. Kortom we zitten midden in een enerverende tijd waarin we onze binnenkant gaan leren kennen en echt en oprecht mogen worden.

Ik kijk reikhalzend uit naar de toekomst!

 

Bevrijding uit de matrix
Ondertitel Natuurlijke weg naar een vrij en verbonden leven
Auteur  Maarten Ghysels
ISBN 9789464610895
Pagina’s 385
Prijs 27,99

 

Rob Vellekoop, 14 december 2024

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.