Een bijdrage van Fred Teunissen
Als verschillen onoverbrugbaar worden, kun je beter apart verder. Dat is de conclusie die recent in onze tuingroep is getrokken. Daardoor is de Levensboerderij â bedoeld als een breder opgezet project â van de baan. We gaan verder als Tuinderij en Proeftuin met elk een eigen terrein en een eigen aanpak.
Zoals je in eerdere updates hebt kunnen lezen kwamen met name de afgelopen twee jaar in onze groep uiteenlopende benaderingen naar voren. Ze betroffen tuinbeleving, strategie en organisatie.
Voorstanders van een meer traditionele tuinaanpak waren in de meerderheid. Die van een meer experimentele aanpak in de minderheid. Vorig jaar is geprobeerd beide âculturenâ op een en hetzelfde terrein de ruimte te geven, maar de verschillen bleken te groot.
Rond de herfst trokken twee leden de conclusie en vormden een nieuwe groep die zich richt op permacultuur, het kweken van biologische zaden voor groepen in de gehele regio en breder op voorbereiding op lastige tijden, waarin de voedselvoorziening van grote aantallen mensen in de knel kan komen. We noemen deze groep Proeftuin de Zonneweide.
De meer traditionele groep gaat verder onder de naam Tuinderij de Zonnenberg. Zij richt zich primair op het voorzien in de eigen voedselbehoefte van de leden van de groep en hecht naar verhouding meer waarde aan afspraken met betrekking tot de inzet van de leden.
Terugblik
Een Levensboerderij, opgevat als een collectief, waarbinnen meerdere zelfvoorzienende activiteiten zijn opgenomen, is in de afgelopen drie jaar niet van de grond gekomen. Er zijn wel pogingen toe gedaan. Zo hebben we in de loop van 2023 en 2024 gekeken naar mogelijkheden om binnen de groep ook aan zorgaspecten aandacht te geven, maar daarvoor bleek het nog wat te vroeg. Ook de proef met zomerschool-activiteiten (educatie) was maar gedeeltelijk succesvol. De animo hiervoor bleek nog heel gering. Wat meespeelde was dat de urgentie niet meer zo werd gevoeld. De coronamaatregelen waren inmiddels ingetrokken en het âgewone levenâ leek zijn loop hernomen te hebben.
De vraag die op grond van deze ervaringen gesteld moet worden is of een dergelijk veelzijdig initiatief wel vanuit een tuingroep kan ontstaan. Dat is door de initiatiefnemers geprobeerd, maar duidelijk niet gelukt. Misschien lukt dit wel vanuit een andere invalshoek.
Ook is denkbaar dat het hele idee van een alternatieve micro-samenleving niet realistisch is en gaan we veel meer toe naar een waaier van verschillende activiteiten en initiatieven, zonder dat die in een organisatorisch verband worden âsamengehoudenâ.
Planning 2025
De Tuinderij heeft een teeltplan voor 2025 opgesteld. Versterking van de groep is hier zeer gewenst. De gedachten gaan vooral uit naar gepensioneerden die behoorlijk wat tijd in het project willen steken.
Het nieuwe Proeftuin-project wil facilitair zijn ten opzichte van de bredere beweging en richt zich daarbij op het grondgebied van de gemeente Voorst (13.000 inwoners in Twello en 12.000 in de rest van het gebied).
Beide groepen zijn letterlijk buren. De terreinen liggen pal naast elkaar. We hebben geen ruzie gehad, gaan die ook niet krijgen, delen tuingereedschappen en zullen elkaar dit nieuwe seizoen helpen als er âhandjesâ nodig zijn.
Start een familiedomein of ecodorp
In DLM Plus hebben we hieraan een serie gewijd met als titel âterug naar de basis van de kleine gemeenschapâ. Met de volgende artikelen:
Deel 1Â Rivendell
Deel 2Â Anastasia
Deel 3Â Zonneleen
Deel 4Â Levensboerderij
Deel 5Â Zelfvoorzienend in Frankrijk
Deel 6Â Cheran
Deel 7Â Ervaringen met zelfvoorziening en zelfbestuur in een Franse vallei
Deel 8Â Levensboerderij in Wilp maakt een vliegende start dankzij hooibalen
Geef als eerste een reactie