De voordelen worden eindeloos onder de aandacht gebracht door de energiemaatschappijen, maar over de nadelen weten en horen we veel minder. Ik zet de verontrustende negatieve bijwerkingen van de ‘windmolens’ op een rijtje.
Frankrijk
- Frankrijk verbiedt (maart 2024) alle windturbines omdat deze gezondheidsschade voor omwonenden kunnen veroorzaken. Dat is het oordeel van de Staatsraad in Parijs (Conseil d’État) Deze raad heeft zowel de goedkeuring voor windmolens op het land als de regels voor de vernieuwing van windparken voor onrechtmatige verklaard. Dit dankzij een gemeenschappelijke klacht van de „Fédération Environnement Durable“ (FED) en van 15 andere groepen. Het komt erop neer dat er geen of onvoldoende onderzoek was verricht naar de impact van het geluid dat de turbines produceren, terwijl dit wel een wettelijke vereiste is.
Bronnen:
https://environnementdurable.org/conseil-detat-annulation-historique-des-autorisations-eoliennes-impact-crucial-sur-lavenir-energetique-francais/
https://environnementdurable.org/ - In een eerdere zaak in december 2023 besliste de rechter dat de exploitant van een windpark het park moest afbreken. Dit vanwege geluidsklachten van omwonenden en hun desastreuze effect op vogels. De Énergie Renouvelable du Languedoc (ERL) kreeg 15 maanden de tijd om de turbines te ontmantelen zo besliste het hof van beroep in Nîmes op 8 december
https://www.connexionfrance.com/news/noise-bird-deaths-windfarm-ordered-to-close-for-first-time-in-france/592169
Algemeen
- Binnen een straal van 1,5 kilometer van de windturbine worden de volgende risico’s voor de gezondheid waargenomen (zowel voor mens als dier) door het geluid met een lage frequentie:
– verhoogde bloeddruk
– duizeligheid
– hoofdpijn
– slaapstoornissen
Bron: https://deutschlandkurier.de/2024/03/bluthochdruck-schwindel-kopfweh-fachaerztin-warnt-vor-krankheiten-durch-windraeder-kein-schutz-vor-infraschall-in-raeumen/ - Veiligheidsrisico’s door ongevallen met windmolens
In Duitsland worden ongevallen met windmolens nauwkeurig bijgehouden. In de bijlage kan je deze gedetailleerd terugvinden. Je kunt er het volgende uit opmaken:- branden (bijvoorbeeld door bliksem of uitval)
- afbreken rotorbladen
- kraanongelukken
- De turbines verbruiken veel olie om ze te kunnen laten functioneren. Een turbine bevat 200 tot 800 liter synthetische olie (smeermiddel)
- Bij een ongeval zoals een rotorblad dat afbreekt is de schade voor het omliggende gebied enorm. Wie ruimt dit op? Wie betaalt dit? De eigenaren van de grond? De mogelijke afvoer (en aanvoer) van deze wieken is kostbaar en tijdrovend. Bij brand kan de brandweer vanwege de grote hoogte niet veilig in de buurt komen. Er komt dan olie vrij uit de turbine.
- Er is het risico van ijsafwerping. Bij vorst is er ijsafzetting op de wieken, die vervolgens het ijs met grote snelheid de omgeving in draaien.
- Chemische vervuiling: de wieken worden gemaakt van glasvezel en epoxyhars met een coating. Door de inwerking van regen, hagel en zand op de bladen komt er fijnstof in de omgeving terecht.
- De gebruikte wieken leveren een afvalprobleem op, omdat ze niet te recyclen zijn. Ook het afbreken van deze molens is zo kostbaar dat er liever niet over gesproken wordt.
Bronnen:
https://greatlakeswindtruth.org/newsworthy/an-accruing-wind-turbine-blade-problem-wind-turbine-blades-continue-to-cause-pollution-problems-for-the-people-living-around-them/https://stopthesethings.com/2024/10/26/blade-runners-busted-state-sues-fake-recycler-for-dumping-wind-turbine-blades/ - De turbines gaan 15 tot 20 jaar mee. Afhankelijk van het contract is de grondeigenaar of de exploitant verantwoordelijk voor het opruimen van de molen.
- De prijzen van de huizen in de directe omgeving dalen in prijs door de horizonvervuiling en het geluid dat de turbines maken.
- Een turbine neemt circa 1 hectare land in beslag.
Andere bron:
Het windmolendrama https://clintel.nl/wp-content/uploads/2024/10/Het-Windmolendrama.pdf
(de pdf van deze pagina vind je hier)